Efter maktskiftet i Stockholms kommun bestämde den nya blågröna kommunledningen att kulturförvaltningen ska spara 45 miljoner kronor under 2019. En av verksamheterna som drabbas hårt är kommunens bibliotek, som är ålagda att spara 700 000 kronor genom att bland annat dra in 34 tjänster.
Nu går bibliotekarier i Stockholm ut i protest. Cecilia Billsdotter Jonsson, Patrik Schylström, Agnes Almström och Nelly Klayman-Cohen har dragit igång ett initiativ till en manifestation på Sergels torg imorgon, söndag.
– Vi vill göra folk uppmärksamma på vad biblioteken arbetar med, varför vi gör det och vad vi är rädda ska gå förlorat om politikerna drar ner på anslagen till bibliotek och kulturliv, säger Cecilia Billsdotter Jonsson.
Hon arbetar på Kista bibliotek och säger att nedskärningarna innebär stora förändringar i personalens vardag, när de nu ska bemanna disken 80 procent av arbetstiden.
– Vi hinner inte med viktiga arbetsuppgifter som att hålla snyggt i hyllorna, gallringsarbete och bokvård. Flera i personalen har olika arbetsrelaterade sjukdomar som för högt blodtryck, sömnsvårigheter, ont i knän och leder och stressrelaterade problem.
Aktiviteter läggs ner
Nelly Klayman-Cohen säger att det blir en ökad arbetsbörda på den personal som blir kvar och hon är rädd att medborgarna inte har insett vidden av problemet med nedskärningarna.
– Alla aktiviteter blir lidande, bokcirklar, språkcafeér, babysång, digital extrahjälp. Internationella biblioteket blir i princip nedlagt när lokalen sägs upp och det ska trängas ihop i Kungsholmens lilla bibliotek.
Varför ska just bibliotek prioriteras i budgeten?
Biblioteken är en trygg plats för alla att ta del av kultur, oavsett vilka de är eller var de kommer ifrån. Vi behöver ett offentligt rum där vi kan vara utan att avkrävas pengar, vi behöver ett offentligt rum där vi kan mötas över gränserna, säger Nelly Klayman-Cohen.
På vilket sätt ska den här manifestationen göra nytta?
– När överheten tar beslut ovanför våra huvuden om vår framtid är det lätt att känna sig som ett offer. Men jag tror att det är jätteviktigt att ta sig ur den offerrollen och istället börja kämpa emot. Det är vår demokratiska rättighet att protestera mot beslut som vi ogillar, det vore dumt att inte använda sig av den rätten, säger Agnes Almström.