BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
David Jonstad ringer från en kompis gård och i bakgrunden hörs gälla fårbräk. Han är där för att pumpa vännen på information eftersom han själv är på väg att skaffa får till familjens gård i södra Dalarna. Fyra eller fem tackor ska förse dem med ull, sällskap, öppen mark och kött. Ett hönshus är under uppbyggnad och de har satt igång med några odlingar. De är än så länge ganska nyinflyttade och vill gå långsamt fram i försöket att bli självförsörjande. Familjen är mitt uppe i att göra slag i saken – att vara den förändring som de själva vill se.
David Jonstad har precis kommit ut med boken Jordad – Enklare liv i kollapsens skugga. Det är delvis en historielektion om människans relation till jorden med nedslag bland allmänningar, bondeuppror, industrialisering och kapitalism. Men det är också en berättelse om hans egen omdaning från stadsbo till jordbo. Övertygad om vår nuvarande civilisations långsamma, men pågående, kollaps vill David Jonstad utforska andra alternativ, bortom lönearbete och tillväxtekonomi.
– Jag var trött på att läsa teoretiska planer för samhället som någon annan ska genomföra. Jag ville bort från stressen i storstan och rå mer över min egen tid, men också vara del av den rörelse som utforskar andra sätt att leva på och bygger nya sammanhang.
Civilisationskritik
Rörelsen verkar svårbeskriven men en kritik mot det nuvarande ekonomiska systemet och ett sökande efter alternativ tycks vara gemensamma nämnare. Man prövar på olika sätt att organisera ekonomin, producera mat och bygga hus. Pionjärer i den ruralisering som David Jonstad tror kommer ske på sikt.
För som han ser det är fortsatt urbanisering och ekonomisk tillväxt ohållbart. Men varför skulle det inte gå att kombinera tillväxt med smart politik och klimatvänlig, ny teknik?
– Det finns inga belägg för att det skulle fungera i större skala. När kriserna fördjupas kommer det bli uppenbart att vi inte kan förlita oss på det nuvarande systemet.
I Sydeuropa menar han att folk ligger några år före Sverige i det han kallar ekonomiskt krismedvetande. När marknaden fallerar och staten monteras ner tryggar man sina behov på andra sätt än genom lönearbete.
– Men i vår del av världen gynnas vi av det ekonomiska system vi har idag. Vi har stark köpkraft och kan tillgodogöra oss andra människors arbete och landskap genom ett ojämnt utbyte. Från politiskt håll uppmuntras dessutom hög konsumtion. Om man kliver bort från detta, minskar sin inkomst och flyttar ut på landet får man inte ta del av de privilegierna. Men däremot vinner man tillbaka makten över sitt liv.
Vill inspirera
Att det skulle vara få förunnat att göra det valet håller David Jonstad inte med om.
– Människor har förstås olika förutsättningar och vissa befinner sig i ett hårt läge. Men utgångspunkten i samhället är att man ska jobba och dra in så mycket pengar som möjligt och sedan anpassa livet efter det. Istället kan man fundera på vad man behöver för att leva sitt liv, hur mycket pengar som krävs och sedan anpassa mängden arbete till det.
Han hoppas läsare ska bli inspirerade av de historiska exempel på människans relation till jorden som han tar upp i boken.
– I alla tider har det varit en grundtrygghet att ha en bit mark att bruka. Det behöver inte betyda att man måste äta kall gröt morgon, middag och kväll. Jag hoppas människor kommer upptäcka glädjen och möjligheterna som finns i att själv kunna producera en del av det man behöver.