Tidningen Sjukhusläkaren bad Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att göra en sökning på orden "död", "avliden", "dödsfall" och "avled" under 2016 i databasen för lex Maria-anmälningar. Granskningen visade att den extrema arbetsbelastningen för vårdpersonalen är en av orsakerna till cirka ett dödsfall i månaden, enligt Anna Sofia Dahl och Malin Lindgren på Sjukhusläkaren.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Av de 55 dödsfall som framkom omnämnde 13 stycken brist på personal, hög arbetsbelastning och vårdplatsbrist som bidragande anledningar.
Karin Båtelson, ordförande i yrkesföreningen Sjukhusläkarna, anser att de sjukvårdsansvariga måste börja ta sitt ansvar.
– Vi behöver vårdplatser i tillräcklig mängd. För att få det behöver vi en personalpolitik och en arbetsmiljö som gör att sjuksköterskor, undersköterskor och läkare väljer att arbeta på sjukhusen med de svårast sjuka, säger Karin Båtelson till Sjukhusläkaren.
De fall som granskats innefattar bland annat en höggravid kvinna, vars barn dog i livmodern då hon skickades hem på grund av platsbrist, mot specialistens inrådan. Ett annat fall rör ett för tidigt fött spädbarn som fick tio gånger för hög dos av läkemedel och avled samma dag. Många av fallen innefattar "för hög belastning på arbetsplatsen", vilket konstateras i händelseanalysen.
Inte förvånad
Socialstyrelsens sakkunniga i patientsäkerhet, Carina Skoglund, är inte förvånad över resultaten.
– Nej, att överbeläggningar och utlokaliseringar kan bidra till vårdskador och även dödsfall är inget nytt. Sedan är det givetvis önskvärt att det här inte skulle vara ett såhär pass stort och omfattande problem år 2016, säger hon till Sjukhusläkaren.