Både rättegångssalen och den extra åhörarsalen blev snabbt fulla under torsdagen och många tvingades vända och gå hem. I salen var stämningen hård från åklagarsidan när förhandlingen inleddes och Fredrik Virtanens advokat Monique Wadsted drev tesen att Cissi Wallin har för avsikt att fortsätta orsaka hennes klient skada.
– Hon har trots allt fortsatt med denna brottslighet och det menar vi har betydelse för risken av fortsatt brottslighet, sa hon under sin inledande plädering.
Under förhandlingarna fick parterna ge sin del av händelseförloppet och besvara frågor om deras tankegångar och mående. Båda uppgav att de haft svåra problem med ångest och sömnsvårigheter och Fredrik Virtanen berättade att han övervägde att ta sitt liv.
Än idag fortsätter trakasserierna enligt Fredrik Virtanen, från det han beskriver som en lynchmobb.
– Nu var det länge sedan någon spottade på mig på gatan, men jag går alltid och scannar av, sa han i rättssalen.
Spontant jubel och applåder
Cissi Wallin fick svara på frågor som om inte hon också levt ett utlsvävande liv, som Fredrik Virtanen berättat att han gjort. Advokat Monique Wadsted frågade också om hon hade för avsikt att fortsätta att skriva om Fredrik Virtanen och Cissi Wallin svarade:
– Jag har ingen avsikt att hänga upp mig på honom och prata om honom i tid och otid. Jag har viktigare saker i mitt liv.
Monique Wadstedt avbröt Cissi Wallin och sa "Det verkar inte så” men blev stoppad av domaren, som uppmanade henne att ställa frågor, inte kommentera. I rättssalen hördes ett lågt skratt från journalisterna och i åhörarsalen var reaktionen starkare.
– Det utbröt ju ett spontant jubel och folk applåderade, kommenterar retorikstudenten Isabell Schröder som själv satt i salen.
Fråga om yttrandefrihet
Det var hösten 2017 som Cissi Wallin gick ut öppet på Instagram om att hon blivit våldtagen, och namngav Fredrik Virtanen, tidigare skribent på Aftonbladet, ett inlägg som fick en enorm spridning och satte fart på den svenska metoo-rörelsen.
2012 utreddes Fredrik Virtanen, efter att Cissi Wallin anmält honom för våldtäkt 2011. Förundersökningen lades ner.
”(Cissi Wallin) har genom att peka ut Fredrik Virtanen som våldtäktsman i inlägg på Instagram och Facebook utmålat honom som brottslig och klandervärd i sitt beteende”, skriver åklagaren Daniel Suneson i åtalet.
Cissi Wallins advokat Percy Bratt menar att det är försvarbart att Cissi Wallin lämnat ut de uppgifter hon gjort.
– Det handlar om ifall en kvinna ska kunna berätta om hon blivit utsatt för ett övergrepp av en man i en maktposition utan att kunna få straffrättsliga konsekvenser. Det är i genuin meningen en yttrandefrihetsfråga som får mycket större betydelse än bara för min klient och Fredrik Virtanen, säger han till Dagens ETC och fortsätter:
– Om de nu skulle fastställa att även en sann uppgift inte är försvarlig, då kan det få en väldigt avkylande effekt som kan underminera hela metoo-rörelsen.
Han ser liknande mönster i andra delar av världen och uttrycker en oro inför betydelsen av en fällande dom.
– Det är väldigt stora principiella värden som står på spel. Skulle man fälla min klient för att det inte var försvarligt då är det att säga att hur sanna dina uppgifter än är så måste du vara tyst om dem.
Han är nöjd med torsdagens förhandlingar:
– Jag tror ju att vi har mycket goda förutsättningar att vinna.
Orolig för tystnadskultur
Även Cissi Wallin är nöjd med den första rättegångsdagen.
– Det känns overkligt och väldigt dränerande. Jag känner mig inte direkt pigg och fräsch i huvudet men jag gjorde det jag kunde utifrån de förutsättningar som var, säger hon till Dagens ETC, direkt efter förhandlingen.
Även hon menar att rättegången egentligen handlar om yttrandefrihet och kvinnors rätt till sin berättelse.
– Det här är någonting som jag utsätter mig för därför att jag tror på sanningen och på att kvinnors rätt att få berätta väger tyngre än de utpekade männens ära och heder.
Om det blir en fällande dom så är det en väldigt tydlig signal till alla kvinnor i Sverige att vara tysta, menar hon.
– Det spelar ingen roll om det är sant, du får inte prata om det här. Du får inte berätta vem det var, vem du polisanmält. Du ska vara tyst, säger hon.
Cissi Wallin understryker att processen och tiden inför rättegången varit jobbig, men är också glad över att frågan om tystnadskultur och maktstrukturer lyfts och diskuteras.
– Det positiva är att vi pratar ännu mer om det här och även om hur rättsväsendet å ena sidan misslyckas kapitalt med att lagföra sexualbrottslingar och andra sidan lägger mycket resurser, tid och kraft på att åtala kvinnor som berättar.
”Tror på sanningen”
Stödet från vännerna och allmänheten betyder mycket för Cissi Wallin, men hon tror också att många av åhörarna är på plats för att de liksom henne tror på yttrandefriheten och rätten att få berätta om vad de utsatts för.
– Jag hoppas att det också förgrenar sig till andra kvinnor som går igenom det här men inte har en sådan plattform som jag har.
Inför måndagens förhandlingar känner hon sig stark.
– Jag har med mig ett bra ombud och sanningen. Jag går in och berättar sanningen. Det känns tryggt.
Åklagaren yrkar på 240 000 kronor i böter för ärekränkning och 26 000 kronor för sveda och värk.
Fredrik Virtanens advokat, Monique Wadsted, säger till Dagens ETC att hon inte vill kommentera rättsprocessen medan den pågår.
Inte heller åklagaren, Daniel Sunesson, vill uttala sig.