Inrikes.

2017-11-15 10:35
Åsa Strid, enhetschef på Brå. Bild: Lieselotte van der Meijs / Jessica Gow/TT
Åsa Strid, enhetschef på Brå.

Brå: Allt fler utsätts för sexualbrott

Myndigheten har inte undersökt vad ökningen beror på.

Andelen personer i Sverige som uppger att de utsätts för sexualbrott ökar. Det visar Brottsförebyggande rådets (Brå) rapport Nationella trygghetsundersökningen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Rapporten publiceras årligen, och bygger på enkätsvar om utsatthet för brott. I år uppger sammanlagt 2,4 procent av befolkningen att de utsattes för någon form av sexualbrott under förra året, 2016.

Det är i huvudsak kvinnor som uppger att de blivit utsatta, och då i synnerhet yngre kvinnor. I åldersgruppen 16-24 år uppgår utsattheten till hela 14 procent.

– Unga kvinnor är inte bara mer utsatta för trakasserier, de utsätts också oftare för sexualbrott. I Nationella tryggetsundersökningen finns dock inte svaren på varför en brottstyp ökar, därför behövs analyser för att få bättre kunskap om orsakerna till ökningen, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå, i ett uttalande.

Oklara faktorer bakom ökningen

Brå poängterar alltså att man inte har undersökt vad ökningen kan tänkas bero på. Det är med andra ord inte känt om det faktiskt rör sig om en ökad brottslighet, eller om det är rapporteringen av brotten som har ökat.

Undersökningen täcker in ett brett spektrum av sexualbrott, såväl allvarliga som mindre allvarliga. I enkätstudien ställdes följande fråga:

Ofredade, tvingade eller angrep någon dig sexuellt under förra året (2016)? Det gäller både allvarliga och mindre allvarliga händelser, till exempel hemma, på jobbet, i skolan eller på någon allmän plats.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Om undersökningen

Totalt 20 000 personer i åldern 16–79 år har tillfrågats i Brå:s reguljära Nationella trygghetsundersökning.

Undersökningen genomförs i huvudsak genom telefonintervjuer, och avser utsatthet för brott under år 2016.