Inrikes.

2021-02-06 08:00
Björn Eriksson. Bild: TT/Noella Johansson
Björn Eriksson.
Puffetikett
Dagens ETC

Björn Eriksson: Öppning i grevens tid

Från och med idag får idrottsföreningarnas aktiviteter för gymnasieungdomar komma igång igen. Idrottsrörelsen har varnat för att de kan tappa en tredjedel av sina medlemmar till följd av nedstängningen för de unga. Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet, menar att öppningen kom i grevens tid.

– Om den kommer för sent är svårt att säga, det kan vara så att hotet var överhängande för dem över 15, säger han.   

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Folkhälsomyndigheten öppnar från och med idag upp möjligheten för även äldre ungdomar, födda 2002 eller senare att få delta i organiserade idrotts- och fritidsaktiviteter, både inomhus och utomhus. Beslutet har att göra med att ”de positiva aspekterna av barn och ungas fysiska aktivitet överväger och därför görs en ändring i de allmänna råden”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

– Vi har fått mycket rapporter om att dels så mår man inte alltid så bra i den gruppen, och vi vet ju att det framförallt i den gruppen är väldigt stor risk att man också avbryter sina träningsvanor. Därför tycker vi att det är rimligt att även de kan få gå tillbaka till sin träning nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Dagens ETC.

Minskad fysisk aktivitet

I myndighetens nationella folkhälsoenkät framgår att fler unga än vanligt är stillasittande mer än sju timmar per vaket dygn. I en webbpanelsundersökning svarar 44 procent i åldrarna 16-29 år också att deras fysiska aktivitet har minskat under pandemin. Detta är ytterst allvarligt, enligt Folkhälsomyndigheten, eftersom den fysiska aktiviteten är viktig både för de ungas fysiska och psykiska välmående.

– Nu behöver vi alla ta ansvar inte bara för att hindra smittspridningen, utan också för att minska de negativa hälsoeffekterna för barn och unga. Vi vet hur mycket träningen med laget eller tiden med teatergruppen betyder för många tonåringar, säger även idrotts- och kulturminister Amanda Lind (MP).

Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet, framhåller att beskedet om ungdomsidrotten är ett resultat av ”långa, goda samtal” mellan dem och Folkhälsomyndigheten.

– Det här är ett oerhört viktigt beslut. Även i vanliga fall tappar idrotten många aktiva när de är i 11-12-årsåldern. Tappar man dem då kommer de sällan tillbaka, och det är ju knappast så att ett träningsförbud hjälper upp den här statistiken i positiv riktning, säger han.

”Ska tolkas lokalt”

Öppningen för ungdomsidrotten”kom i grevens tid”, menar han.

– Om den kommer för sent är svårt att säga, det kan vara så att hotet var överhängande för dem över 15, säger han.   

Enligt studien ”Röster från en stängd idrottsvärld”, som tagits fram av Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap, vid Malmö universitet, uppger idrottsföreningarna i Sverige att de riskerade att förlora 30-40 procent av de aktiva ungdomarna till följd av nedstängningen.

Susanna Hedenborg är lättad över Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om att gymnasieungdomar ska få komma igång och träna igen. Men hon är också bekymrad.

– Vi har  politiker och lokala tjänstemän på kommunal nivå som ska tolka de här rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Det är viktigt att komma ihåg det, men med det sagt så är det klart att jag är positiv till beskedet, säger hon.    

Ett ekonomiskt avbräck

Ett annat bekymmer är föreningarnas ekonomiska förutsättningar. Enligt en enkätundersökning beställd av Riksidrottsförbundet svarar 64 procent av idrottsföreningarna att de har påverkats negativt av pandemin. En förening av tio bedömer att föreningens överlevnad är i riskzonen. Nästan var fjärde förening bedömer att föreningens verksamhet kommer att påverkas negativt även i framtiden av det ekonomiska avbräcket.     

– Förra året hann de flesta betala sina medlemsavgifter innan pandemin och nedstängningen slog till, och det var inte många som krävde tillbaka de pengarna. Men att betala för ett medlemsskap, som nu, när det inte finns några tävlingar, matcher eller andra aktiviteter, det kan bli ett större problem, säger Susanna Hedenborg.

Resultat från studien

l Studien, ”Röster från en stängd idrottsvärld”, som gjordes under våren 2020, gick ut till både ledare och aktiva ungdomar. Syftet var att studera coronakrisens effekter på idrott och fysisk aktivitet. Antalet svar var närmare 1 100 stycken.

l 31 procent av dem mellan 16–20 år svarade att de har varit mindre aktiva under pandemin. Anledningen uppgavs vara att olika restriktioner begränsat deras möjlighet att träna tillsammans med sina lag.

l Studien visar också att föreningarna själva är oroade och menar att medlemstappet skulle kunna bli så stort som 30–40 procent, till följd av coronanedstängningen.