Hoppa till innehållet

Inrikes

Barnmorskor larmar om nationell BB-kris

Gravida kvinnor och andra sympatisörer ockuperar sjukhuset i Sollefteå i protest mot nedläggningen av förlossningsavdelningen.
Gravida kvinnor och andra sympatisörer ockuperar sjukhuset i Sollefteå i protest mot nedläggningen av förlossningsavdelningen. Bild: bild: IIzabelle Nordfjell/TT

Dagens ETC.

Nedläggningen av förlossningen i Sollefteå har skapat enorm upprördhet och lett till en nationell debatt. Men det är inte bara i Västernorrland som förlossningsvården skurits ned. "Att lägga ned välfungerande förlossningsmottagningar är helt orimligt", säger Mia Ahlberg, ordförande för Barnmorskeförbundet.

Nedläggningen av förlossningsavdelning och BB i Sollefteå har lett till massiva protester på lokal nivå, från såväl barnmorskor som blivande föräldrar. Detta eftersom nedskärningen innebär att avståndet till närmsta förlossningsavdelning kan bli så långt som uppemot 20 mil. Styrande socialdemokratiska landstingspolitiker i Västernorrlands län menar dock att besparingen är nödvändig för att man ska ha råd att betala ut pensioner till tidigare och nuvarande anställda.  

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka helt utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per månad – mer än halva priset

Från

Du får mer än halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser