Den vanligaste dödsorsaken bland barn i åldern ett och fjorton år är cancer. Det slår Barncancerfonden fast i sin rapport för år 2017.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I genomsnitt blir 80 procent fria från sin cancer, men utvecklingen har avstannat. Och trots framgångar med nya behandlingar och cancerläkemedel görs de flesta testerna endast på vuxna patienter.
– Att 80 procent av barnen överlever sin cancer räcker inte. För att höja denna siffra krävs engagemang från samhälle och läkemedelsbolag, samt att läkare och sjuksköterskor ges tid och möjlighet att forska, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden.
Varför cancerläkemedel inte finns tillgängliga för barn beror enligt Kerstin Sollerbrant på att barn inte inkluderas i kliniska prövningar.
– Det är grundorsaken. Man testar endast läkemedel och behandlingar på vuxna. Där vill vi se en förändring. Barn behöver få tillgång till de här nya innovativa läkemedlen som utvecklas just nu. Vi vill därför att man inkluderar barn i kliniska prövningar, under säkra förhållanden förstås.
Barncancerfonden konstaterar att en av anledningarna till att färre cancerläkemedel utvecklas för barn har med lönsamhet att göra.
– När läkemedelsföretag utvecklar läkemedel så tittar de på lönsamhet. Och marknaden för behandlingar av barncancer är för liten för att läkemedelsbolagen ska tycka att det är lönsamt att utveckla cancerläkemedel för barn, säger Kerstin Sollerbrant.
– Det är dessutom möjligt att komma undan med att inte utveckla läkemedel för barn på grund av ett kryphål i lagen, de så kallade ”pediatric regulations”.
Diagnosen finns inte hos barn
Pediatric Regulations är en EU-lag som togs fram för att hindra problemet med att barn inte får tillgång till mediciner som skulle kunna hjälpa dem – mediciner som utvecklas för vuxna men inte för barn trots samma diagnoser och behandling.
– Problemet är att lagen säger att läkemedelsföretagen inte behöver utveckla ett läkemedel för barn om diagnosen inte finns hos barn, säger Kerstin Sollerbrant.
– Men vi menar att man måste tittat på verkningsmekanismer och inte diagnosen när det kommer till cancer. Olika diagnoser kan ändå ha samma fel i cellerna.
Ett exempel som Kerstin Sollerbrant lyfter fram är lungcancer.
– Den diagnosen finns inte hos barn. Men däremot finns felet i cellen som visar sig hos vuxna lungcancerpatienter även hos barn. Nu har vuxna fått en medicin mot lungcancer som även skulle kunna hjälpa barn med samma cellfel om läkemedelsföretagen utvecklade ett sådant. Men det görs inte eftersom det här kryphålet finns.
– Det vi vill ta bort, säger hon.