Inrikes.

2021-01-11 19:20
Trots egna regelverket förmedlar Platsbanken gigjobb. Bild: Simon Paulin / SvD / TT
Trots egna regelverket förmedlar Platsbanken gigjobb.
Puffetikett
Dagens ETC

Arbetsförmedlingen förmedlar gigjobb – trots egna regelverket

Arbetsförmedlingens jobbsökningstjänst Platsbanken har under de senaste åren fyllts av tusentals annonser för gigjobb – tvärt emot den egna policyn. Det visar en granskning från Arbetsvärlden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Arbetsvärldens granskning visar att antalet annonser från gigföretag, som Foodora och Tipptapp, under 2019 uppgick till 184 stycken från elva företag, som annonserade ut erbjudanden om sammanlagt 3 498 arbetstillfällen. Det är en kraftig ökning från tidigare år.

Bakgrunden till Arbetsförmedlingens policy om att inte tillåta annonser för gigjobb på myndighetens sajt Platsbanken är enligt Bengt Wiktorén, chef för Arbetsförmedlingens enhet Digitala tjänster för arbetsgivare, att de inte anses leda till ”varaktig försörjning”, och inte heller eftersträva FN:s hållbarhetsmål om anständiga arbetsvillkor.

– Många av plattformsföretagen uttrycker dessutom att det inte är ett jobb att försörja sig på, utan ett jobb att tjäna extra pengar på, säger han till Arbetsvärlden.                  

Något han tycker rimmar illa med att myndighetens handläggare dagligen anvisar arbetssökande till arbetstillfällen på Platsbanken, vilket innebär att de arbetssökande måste söka dessa för att inte förlora sin arbetslöshetsersättning.     

”Oseriösa företag”

För att förhindra gigföretagen från att annonsera på Platsbanken finns villkor om vilka anställningsformer som är tillåtna där, förtydligar Bengt Wiktorén.

– Gigjobben motsvarar inte någon av de formerna. Dessutom så krävs det att du godkänner våra annonsvillkor när du skaffar ett konto i Platsbanken. Men det är klart att det går att lägga ut gigjobb, om du är oseriös och ljuger.   

För att Arbetsförmedlingen ska upptäcka oseriösa annonser krävs det dock att de får in tips, poängterar han.

– Vi har maskininläsning som granskar innehållet i annonserna, men det handlar i huvudsak om att fånga upp att man inte bryter mot diskrimineringsgrunderna. Sedan är det så att vi är beroende av att vi får tips på om någon som läst en annons och reagerat negativt, säger Bengt Wiktorén till Arbetsvärlden.