De senaste tio åren har hemtjänstpersonal varit med om över tusen bilolyckor med personskador. Under den tiden har olyckorna nästan fördubblats, visar en granskning som facktidningen Kommunalarbetaren gjort.
Två saker pekas ut som anledningar till olyckorna. Det första är stress och det andra är att hemtjänstpersonal, särskilt på landsbygden, tillbringar en stor del av sin arbetsdag i bilen.
Minutstyrning och tidspress
Britt-Marie Henriksson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket säger också till Kommunalarbetaren att arbetsgivare ofta glömmer bort att riskbedöma hemtjänstens bilresor.
– Det är otroligt viktigt att arbetsgivaren tar med alla arbetsuppgifter när de bedömer arbetsbelastningen så att det blir en balans mellan krav och resurser. Och där är vår erfarenhet att fordon i tjänsten är en sak man inte tänker på som en arbetsuppgift.
Antalet olyckor per tusen anställda är högre bland hemtjänstpersonal än för både bussförare och taxichaufförer, enligt granskningen. Det saknas dock forskning kring varför just hemtjänstpersonal är med om så många bilolyckor. Den forskning som finns har nämligen fokus på klassiska yrkesförargrupper inom lastbils- och bussbranschen, säger Anna Dahlman, forskare på VTI, Statens väg och transportforskningsinstitut till Kommunalarbetaren. Enligt henne är det dock rimligt att anta att det finns ett samband mellan tidspressen i hemtjänsten och det ökade antalet olyckor.
– Den typen av schemaläggning med minutstyrning, som många i hemtjänsten har, kan leda till ett riskfyllt beteende. Tidspressen uppmanar till att köra snabbare än man borde göra. Det är ganska uppenbart vad problemet är här, säger hon.