– Från vårt perspektiv bidrar de medicinska åldersbedömningarna till att öka rättssäkerheten, säger Daniel Salehi, processledare på Migrationsverket.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Enligt Daniel Salehi är det ofta nödvändigt att göra en åldersutredning.
– Vår statistik visar att det finns få identitetshandlingar i ärenden där barn utan vårdnadshavare söker asyl. 2015, som var vårt rekordår, kunde bara fyra till sex procent visa identitetshandlingar som vi kan godta. Det finns ett kraftigt bevisunderskott.
Han är hoppfull inför de medicinska åldersbedömningarna, som han menar har blivit mer rättssäkra.
– Den absolut största skillnaden är Rättsmedicinalverket, alltså att det är Sveriges expertmyndighet på området som gör bedömningarna.
I regeringsbeslutet står det att ”om det efter en medicinsk åldersbedömning fortfarande finns tvivel om den enskildes ålder ska beslutsfattaren utgå från att han eller hon är minderårig”. Är det ett nytt förhållningssätt?
– Nej, vi har alltid tillämpat tvivelmålets fördel. Väljer vi att göra en sådan här utredning av åldern och det i slutändan balanserar lite åt att man skulle var överårig så ska vi välja det som den sökande själv hävdar, det vill säga att man är underårig, säger Daniel Salehi.
Även om vissa överväganden görs vid barn poängterar han att alla har samma rätt att få sina asylskäl prövade, oavsett ålder.
– En del upplever att det här är knäckfrågan till om man ska få stanna eller inte, säger han och menar att så inte är fallet.
Enligt Daniel Salehi ska inte heller trovärdigheten påverkas i asylbeslutet.
– Det spelar ingen roll om man ljuger om åldern eller inte. Skälen måste prövas mot rådande förhållanden i hemlandet.
Han berättar vidare att riktlinjen är att socialtjänsten ska kontaktas i tid inför att en person flyttar från ett HVB-hem till ett boende för vuxna, samtidigt som han menar att fel kan uppstå.
– Vi har inte bara har en samtalspart, givetvis blir det fall som faller mellan stolarna och att det blir förbiseenden. Antingen från vår sida eller de 290 kommunernas.
Ni pekade på flera brister i er utvärdering. Kan det innebära att personer felaktigt blivit uppskrivna?
– Det finns olika brister under handläggningens gång. Men när den sökande överklagar vårt beslut och en ny process börjar i domstolen visar ändringsfrekvensen att det är få ärenden där domstolen bedömer att utgången skulle ha varit en annan.
Hur allvarligt ser du på om barn hamnar på boenden för vuxna?
– Det är klart att det är allvarligt. Det är allvarligt om barn hamnar på boenden för vuxna, men det är lika allvarligt när vuxna hamnar på boenden för barn. Vårt sätt att arbeta ska garantera att de här situationerna inte uppstår.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.