Hälsa.

2020-01-23 10:34
  • Tommy Fagerberg arbetar som boendehandledare inom LSS-vården. Han gjorde ingreppet för att hans fru skulle slippa må dåligt av hormonspiralen. Bild: Jörgen Lund
    Tommy Fagerberg arbetar som boendehandledare inom LSS-vården. Han gjorde ingreppet för att hans fru skulle slippa må dåligt av hormonspiralen.
  • Allt fler svenska män väljer sterilisering som preventivmetod. År 2018 genomgick 1 451 män i Sverige en vasektomi.  Bild: Shutterstock
    Allt fler svenska män väljer sterilisering som preventivmetod. År 2018 genomgick 1 451 män i Sverige en vasektomi. 
  • ”Globalt sett är kvinnlig sterilisering vanligare än manlig, trots att den manliga varianten är ett mycket enklare ingrepp. Det visar att våra beslut om preventivmetoder inte vilar på saklig grund, utan på könsroller och maktordning”, säger sexualupplysar Bild: Privat
    ”Globalt sett är kvinnlig sterilisering vanligare än manlig, trots att den manliga varianten är ett mycket enklare ingrepp. Det visar att våra beslut om preventivmetoder inte vilar på saklig grund, utan på könsroller och maktordning”, säger sexualupplysar
Puffetikett
Dagens ETC

Allt fler män steriliserar sig – Tommy, 49, är en av dem: ”Inget svårt beslut”

Sterilisering som preventivmetod ökar lavinartat bland svenska män.

Sexualupplysare ser det som en politisk rörelse för ett mer jämställt sexliv. Tommy Fagerberg, från Stockholm, gjorde det för att hans fru skulle slippa lida av bieffekterna från sin hormonspiral.

”Hon fick ångest och satt hemma och grät. Så ska hon ju inte behöva ha det”, säger han

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Allt fler svenska män väljer vasektomi – alltså sterilisering genom att sädesledaren från testiklarna skärs av – som preventivmetod. Sexualupplysaren Inti Chavez Perez, med specialkunskaper inom andrologi, ser detta som ett led i en politisk rörelse, där män tar ett större ansvar för jämställdheten i sängen.

Traditionellt har kvinnor tagit ansvaret för reproduktion, genom att komma ihåg att ta olika medel och stå ut med bi­effekterna. Det är bra att vi nu ifrågasätter den arbetsdelningen. Detta kommer förhoppningsvis leda till fler samtal om ett delat ansvar och därmed också till bättre sexliv överlag, säger han.

Tydlig trend

Trenden är tydlig och syns över hela landet. År 2015 genomgick 1 451 män i Sverige en vasektomi, 2018 hade antalet nästintill fördubblats till 2 665. I Stockholm är ökningen ännu mer signifikant. Där har antalet operationer ökat med närmare 70 procent på bara fyra år.   

Vad beror ökningen på?

– Själv frågar jag mig mer varför det varit så få män som utfört vasektomi tidigare. Det är ett effektivt och enkelt ingrepp utan bieffekter. Det är bara kulturella hinder som har stått i vägen. Att vasektomierna nu ökar, visar att de hindren håller på att rivas ned. Män som själva har utfört ingreppet träder fram via internet och berättar om sina erfarenheter, vilket gör att det blir mindre laddat för andra män som söker information online, säger Inti Chavez Perez.  

En annan bidragande orsak är troligen att fler kvinnor säger ifrån och markerar om att de inte vill peta i sig fler hormonförändrande p-piller, resonerar han.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Frun mådde dåligt

En av de män som genomfört en vasektomi är Tommy Fagerberg från Stockholmsförorten Sätra. Han gjorde ingreppet för åtta år sedan, när han var 40.

– Jag hade redan två barn då, så det var ett enkelt beslut att ta, säger han över en kopp kaffe hemma vid köksbordet.

Skälet till att han tog tag i saken var dock en annan än att han redan hade de barn han hade tänkt sig att han ville ha.

– Min fru hade hade nyss satt in en hormonspiral, och hon mådde urpiss av den kort och gott. Hon fick ångest, blev personlighetsförändrad och satt hemma och grät, i floder. Hon mådde inget bra helt enkelt. Så jag tänkte att så här ska hon ju inte behöva ha det.

Tommy Fagerberg ringde till sin vårdinrättning i Skärholmen och bokade in en tid för vasektomi.

– Som sagt, det var inget svårt beslut. Det var ju sjukt att hon skulle behöva må så dåligt, när jag redan var klar med mitt barnalstrande, om man säger så.   

Dessutom hade han flera män i familjen att rådfråga om ingreppet.

– Min farsa gjorde det redan under 70-talet, och även min svåger hade gjort det tidigare. De sa att det bara var att köra, och jag har aldrig ångrat det heller. Det finns inga bieffekter värda att nämna, säger Tommy Fagerberg.

”Inga biverkningar”

Sexualupplysaren Inti Chavez Perez intygar att de enda biverkningar av vasektomi som det finns några vetenskapliga belägg för, är den övergående ömhet som kommer av den utförda operationen.

– Vasektomi blandas ibland ihop med kastration, som är något helt annat. Det kan väcka en djup kastrationsrädsla hos vissa män, som upplever att deras manlighet hotas av blotta existensen av detta ingrepp. Men en vasektomi hindrar inte alls testosteron att spridas i kroppen. Det enda ingreppet gör är att stoppa transporten av spermier genom sädesledarna. Alltså kan män efter ett sådant här ingrepp fortsätta ha god hälsa och ett gott sexliv. Allt annat sitter bara i huvudet, säger han.

Vasektomi

Syftet med manlig sterilisering, vasektomi, är att göra mannen permanent ofruktsam genom att under lokalbedövning eller narkos, skära av sädesledarna. Spermierna kan då inte blandas med sädesvätskan. Ingreppet påverkar inte produktionen av det manliga könshormonet testo­steron. Därför kvarstår samma mentala egenskaper, sexlust, utlösning, potens, kroppsbehåring och röst som innan ingreppet. Alla som fyllt 25 år har rätt att på egen begäran bli steriliserade.

Källa: 1177 Vårdguiden