Inrikes.

2020-04-16 10:40
Sven Sunesson (C). Bild: Emelie Helldén / Isabell Höjman/TT
Sven Sunesson (C).
Puffetikett
Dagens ETC

Allianspartierna sänker vårdlönerna – mitt under coronakrisen

Mitt under coronakrisen får en del av vårdpersonalen i Kronoberg lönen sänkt. Det handlar om ett tillfälligt extra-ob som tas bort.

– Tajmingen blev inte alldeles perfekt, säger Sven Sunesson (C), förste vice ordförande i regionstyrelsen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det socialdemokratiska styret i Region Kronoberg införde förra mandatperioden ett extra ob-tillägg, utöver det som finns i kollektivavtalet. Syftet var att locka personal och att motverka kostnader för hyrpersonal. 

Tillägget, som var på 60 procent mer än var kollektivavtalet kräver, gällde all personal inom vården som jobbade obekväma arbetstider. Men beslutet var tidsbegränsat och den 31 mars togs det extra tillägget bort. 

– Från och med nu jobbar alla som jobbar obekväma tider med sämre lön, trots läget, säger Henrietta Serrate (S), regionråd i opposition till Aktuellt i Politiken.

Socialdemokraterna i regionen vill ha kvar tillägget, men nuvarande borgerliga politiska ledningen vill inte förlänga det.

– Vi lät det beslut som fanns avslutas i och med att tiden löpte ut, säger Sven Sunesson (C), förste vice ordförande i regionstyrelsen till Dagens ETC.

”Vill jobba med fasta löner”

Sven Sunesson säger att den politiska ledningen istället infört ett annat sorts extra-ob, särskilt riktat till nattpersonal inom de yrken som är knutna till Vårdförbundet, det vill säga sjuksköterskor och inte undersköterskor.

– Där har vi svårt att besätta tjänsterna så vi införde extra ob, säger han.

Socialdemokraterna vill att det extra tillägget ska vara kvar. Varför har ni inte nappat på det?

– Vi tycker egentligen inte om några former av tillägg utan vi vill följa kollektivavtalet rakt av. Vi vill jobba med fasta löner. Tillägg ger naturligtvis bra extra tillägg till den som får det, men det skapar en ojämlikhet inom yrkesgrupperna. Det är det ena skälet. Det andra är att vi inte har några problem att besätta tjänsterna när det gäller exempelvis undersköterskor och måltidsbiträden. Då finns det inget skäl att ha tillägget.

Vad tänker du om att tillägget försvinner mitt under coronakrisen?

– Det är klart att tajmingen blev inte alldeles perfekt. Beslutet var fattat för två är sedan att det skulle sluta nu, det ar det vi tog fasta på. Det blir så ibland.