Inrikes.

2018-12-18 08:40
Bild: Simon Paulin/SvD/TT
Puffetikett
Dagens ETC

ABB säljer Power Grids – facket informerades inte

ABB säljer sin enhet Power Grids till ett japanskt bolag. Enheten har 900 anställda i Västerås och 2 700 i Ludvika, som enligt facket inte fick någon information på förhand.

”Det är frustrerande att vi inte har fått möjlighet att prata ihop oss”, säger Allan Jansson, klubbordförande på ABB i Ludvika.

Under måndagen meddelade ABB i ett pressmeddelande att kraftnätsdivisionen Power Grids ska säljas till japanska Hitachi. Enheten har nästan 5 000 anställda i Sverige, varav 2 700 i Ludvika.

Det innebär att tio procent av Ludvikas befolkning arbetar på enheten som nu säljs. Spekulationer kring försäljningen har pågått en längre tid i affärspressen, men de anställda fick inte någon förhandsinformation.

– Det är en helt central del av Ludvika och påverkat hela orten, nu pratar alla om detta. Men jag fick reda på detta genom media precis som alla andra. Vi hade önskat att de hade träffat personalen först och diskuterat saken. De har skött det dåligt och det ­kommer vi att framföra, säger Allan Jansson, klubbordförande på IF Metall.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Storaffär

Värdet på affären är elva ­miljarder dollar, eller omkring 100 miljarder kronor, vilket gör den till en av de största affärerna sedan svenska Astra såldes till brittiska Zenica 1999. Affären väntas slutföras under första halvåret 2020 och vad som händer med arbetstillfällena i Ludvika och Västerås är oklart.

– Men vi är försiktigt positiva. Jag tror inte att de hade köpt oss för så mycket om de inte hade velat satsa, säger Allan Jansson.

Bland ABB:s storägare finns Wallenbergbolaget Investor och Christer Gardells aktivistfond Cevian Capital.

– Avyttringen är industriellt logisk, sker vid lämplig tidpunkt och ger ABB ­möjlighet att fokusera på verksamheterna inom auto­mation och elektrifiering, säger Johan Forssell, Investors vd.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter