Åtalas för affär med uppstoppat lejon: ”Det dog av anorexi”
Bild: Skärmdumpar/Polisen (montage)
Dagens ETC
Stockholmaren gjorde stora pengar på Tradera. Men när myndigheterna började intressera sig för mannens handel med skyddade arter föll hela affärsmodellen.
Nu är han misstänkt för en rad grova brott. I härvans centrum står ett stort omskrivet lejon.
När Ola ska flytta till en ny paradlägenhet i Västsverige letar han efter någonting att ”kröna våningen” med. Han vill helst ha ett uppstoppat djur, men han hittar bara ett slitet lejon i en second hand-affär. Då kommer han i kontakt med stockholmaren, som vi kan kalla Fredrik. En man som de senaste åren deklarerat blygsamma inkomster.
I polisförhör beskriver Ola sin kontakt med Fredrik som mycket professionell. Till slut slår han till på en puma för 95 000 kronor.
– Jag anser att den har höjt min livskvalitet, säger Ola i förhör.
Länsstyrelsen har ögonen på Fredriks många affärer med döda djur och påstått arkeologiska artefakter. På Tradera och på en egen hemsida saluför han flera stora kattdjur, utrotningshotade fåglar, fladdermöss och exotiska fjärilar.
Bild:
Skärmdumpar/Polisen
Politiskt kattdjur för en kvarts miljon
Kontakten med myndigheten börjar i januari 2023, när en handläggare efterfrågar giltig dokumentation för några uppstoppade fåglar, fjärilar och en hermelin.
”Vad menar du med laglig bakgrund på fåglarna? Vilken lagstiftning är det du lutar dig mot där?”, svarar Fredrik.
Det är början på en lång och syrlig kontakt där myndigheten får klargöra att det inte är deras jobb att ”leta reda på” dokument och intyg. Fredrik skickar också in felaktig dokumentation på två fåglar och det hela resulterar i en polisanmälan.
Parallellt utreder Jordbruksverket Fredriks handel med ett uppstoppat lejon, som han har namngett efter en känd politisk ledare. Han vill sälja lejonet till en amerikan som är villig att betala en kvarts miljon kronor och har vänt sig till Jordbruksverket för att få ett exporttillstånd.
Men något sådant beviljas inte, eftersom Jordbruksverket inte tycker att Fredrik har bevisat att djuret har lagligt ursprung.
Bild:
Skärmdumpar/Polisen
Slovakien: Sluta mejla oss!
I polisens utredning beskrivs Fredrik som kränkt när han i desperation börjar massmejla motsvarande myndigheter i resten av Europa, för att se om något EU-land godkänner hans bristfälliga dokumentation.
I mejltrådar syns hur handläggare från Slovakien, Finland, Grekland, Lettland, Spanien, Luxemburg, Ungern, Nederländerna och Estland ställer samma fråga till Jordbruksverket: ”Varför mejlar den här svensken oss?”
När Fredriks försök att få tillstånd genom mindre nogräknade EU-länder går i stöpet arrangerar han ett bulvanupplägg. En tysk man ska ”få lejonet i present” innan det skeppas vidare över Atlanten.
Lejonet fyller ett helt rum
Men lejonet blir kvar i Sverige. När polisen genomför en husrannsakan hos Fredrik möts de av en mängd djur som trängs på lägenhetens 113 kvadratmeter. Däribland lejonet som tar upp ett helt rum.
– Det är ett legalt lejon, jag har inte gjort nåt fel med handläggandet, hävdar Fredrik i förhör.
På frågan om dödsorsak svarar han:
– Det var anorexi den dog av, det är en sjukdom.
Bild:
Skärmdumpar/Polisen
Han misstänks nu för flera fall av grovt artskyddsbrott, ett fall av stämpling till grov smuggling samt står åtalad för ett fall av osant intygande. För de grova artskyddsbrotten riskerar han fyra års fängelse och en halv miljon i företagsböter.
Fredrik och Ola heter egentligen någonting annat. Dagens ETC har sökt Fredrik.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.