Politik.

2015-11-24 14:04
Bild: Alvaro Barrientos/AP

7 skäl att inte bli djupt politiskt deprimerad just nu

Tillfälliga uppehållstillstånd för ensamkommande barn i Sverige, hårdare krav på försörjning för anhöriginvandrare och en rasistisk SDU-film som sprids utomlands. Det är lätt att falla i djup politisk depression just nu. Men det finns glädjeämnen. Dagens ETC listar 7 politiska skäl att faktiskt glädjas.

Bild: Karl Grauers

1.     Engagemanget är på topp

Trots att världen står i brand, fler människor än någonsin är på flykt och mörka krafter på hemmaplan eldar upp flyktingboenden kämpar människor fortfarande på. Demonstrationer hålls mot våld, för asylrätten, mot nazism, för ett inkluderande samhälle och varje demonstration samlar tusentals människor över hela landet. När Pegida höll torgmöte i Malmö i år möttes nio demonstranter av 5 000 motdemonstranter som menade att alla var välkomna i staden.

 

2.     Sverige som skydd

Hittills i år har Sverige gett över 26 000 nyanlända människor permanent skydd i form av uppehållstillstånd. Det är människor som har flytt för sitt liv och sökt sig till Sverige, som har tagit emot dem. Fler väntar på att få sin asylansökan avgjord, men hittills har vi alltså räddat motsvarande hela Vetlanda kommun. Det här har svenska politiker gjort bra men efter regeringens senaste totalsvängning i asylpolitiken finns det allt mindre att vara stolt över.

Bild: Ingvar Karmhed/SVD/Scanpix

3.     Djuren får det bättre

En våg av djurrättsengagemang har sköljt över Sverige och myndigheter har lyssnat. I maj drevs ett EU-direktiv igenom att kraftigt begränsa användandet av antibiotika i djurfoder. Tidigare har uppfödare använt antibiotika för att maximera grisars och kycklingars storlek.

 

4.     Sverige satsar på miljön

Med den nya regeringen satsas det varje år två miljarder svenska kronor mer på miljöpolitiken än om allianspartierna skulle haft makten. Bland annat vill regeringen satsa 600 miljoner kronor på bevarandet av värdefull natur – en post allianspartierna inte tyckte var nödvändig alls i sina respektive budgetar. Vi behöver självklart fler insatser, men detta är en bra början.

 

5.     Pappamånaderna

Från och med 1 januari 2016 är det tre pappamånader som gäller, efter att Socialdemokraterna kommit överens med Vänsterpartiet. V tycker egentligen att det är för lite men i slutet av maj togs ändå beslutet att införa en tredje pappamånad. När Jan Björklund blev omvald till partiledare för Liberalerna lyfte han frågan för en fjärde pappamånad också. Babystep, visserligen, men i rätt riktning för "världens första feministiska regering".

 

6.     Succé för arbetstidsförkortning

De försök som gjorts med sex timmars arbetsdag på flera håll i Sverige har gjort succé och förlängs. Och fler arbetsplatser kommer snart läggas till listan.

 

7.     Arbetslösheten sjunker

I oktober 2015 låg arbetslösheten på 6,8 procent vilket är hela 0,8 procentenheter lägre än vid samma tidpunkt förra året. Enligt en undersökning säger en fjärdedel av alla företagare att de hade växt om de kunde anställa fler. Dessutom ökar sysselsättningsgraden för utrikes födda enligt Dagens Nyheter.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter