Inrikes.

2016-11-21 16:00
Transflaggan Bild: Steven Senne, TT
Transflaggan

50 transaktivister har ockuperat Socialstyrelsen

Här är syftet med aktionen. 

Det var vid ettiden under måndagen som en grupp om cirka 50 transaktivister tog sig in i Socialstyrelsens lokaler i centrala Stockholm. Efter en timme hade de lyckats ockupera ett konferensrum, skriver SVT

Syfte med aktionen är att främja transrättigheter i Sverige samt att protestera mot att ”transsexualism” fortfarande klassas som en psykiatrisk diagnos.

– Man kan likna det vid när homosexuella ockuperade Socialstyrelsen på 70–talet för att slippa klassas som psykiskt sjuka. Vi har en serie rättigheter som vi både vill och behöver ha, säger Aurora Norder, som är med i protestgruppen Transförsvaret, till SVT.

 

Transfolk snällockuperar Socialstyrelsen lol #transförsvaret

Ett foto publicerat av Darth Yolanda (@molotovcocktaildress)

 

Med sig i det ockuperade rummet har aktivisterna ett brev med krav och ultimatum

– Vi vill ha politikernas uppmärksamhet, säger Aurora Norder till SVT.

Bland annat kräver gruppen att åldersgränsen inom transvården ska sänkas för unga transpersoner. De vill även stoppa tvångsoperationerna på barn som fötts utan tydligt definierade könsorgan.

Läs Transförsvarets meddelande till politikerna här

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter