Välfärdsanställda får vänta orimligt länge på nya löner, menar fackförbundet Kommunal, som under måndagen varslade om strejk som berör 5 000 anställda i 132 kommuner, regioner och Sobonaföretag. Totalt omfattas 750 arbetsplatser av strejken, som berör bland andra köks- och måltidspersonal, vaktmästare, badhuspersonal och transportörer.
Att förhandlingarna med arbetsgivarna strandat beror bland annat på ”brist på ordning och reda” i löneutbetalningarna, menar Kommunal.
– Det är 30 procent av Sveriges kommuner och regioner som håller inne på medlemmarnas löneökningar. De ska vara klara i april, men förra året fick en del av våra medlemmar vänta till december. Arbetsgivarna skyller på allt möjligt – tid, administration och system. Men det är ingen nyhet att det ska betalas ut löner varje år, det borde så stora organisationer kunna hantera, säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård.
”Känns som ett hån”
Hon tillägger att många medlemmar har det tufft ekonomiskt.
– Speciellt nu under inflationsåren. Då känns det ännu mer som ett hån att man inte får sin löneökning innan sommaren. Det är jätteviktigt.
Dödläget i förhandlingarna med Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Sobona beror också på begränsade möjligheter till dygnsvila för bland annat räddningspersonal.
– Färre kan jobba de arbetstider som verksamheterna kräver och fler vittnar om en sämre återhämtning. Vi ska gå in i Nato och det krävs en helt annan sorts beredskap där räddningstjänsten är en jätteviktig del. Många säger att det inte fungerar, och då måste vi mötas vid förhandlingsbordet. SKR har inte velat möta oss alls utan istället föreslagit förändringar som skulle göra det ännu sämre, säger Malin Ragnegård.
Det kommer att få stora konsekvenser.
”Redo att hitta lösningar”
Förutom de 5 000 som omfattas av strejken varslar förbundet också om blockad för nyanställning och övertid i ett antal kommuner. Nås ingen överenskommelse gäller stridsåtgärderna från morgonen den 18 april.
– Vi hoppas få till en lösning innan dess. Annars bryter det ut en väldigt omfattande strejk i Sveriges välfärd. Det kommer att få stora konsekvenser. Jag hoppas att man förstår att vi menar allvar och inte kommer backa.
I ett pressmeddelande beklagar SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg Kommunals varsel.
– Vi är redo att hitta konstruktiva lösningar vid förhandlingsbordet, säger hon.