Hoppa till innehållet

Recension

Studie i manlig ensamhet i Malin Lindroths ”Rolf”

”Det är möjligt att jag begär för mycket, men min känsla när jag slår igen boken är att jag läst en novell förklädd till roman – en elegant karaktärsstudie snarare än en levande roman”, skriver Rasmus Landström om Malin Lindroths nya bok ”Rolf”.
”Det är möjligt att jag begär för mycket, men min känsla när jag slår igen boken är att jag läst en novell förklädd till roman – en elegant karaktärsstudie snarare än en levande roman”, skriver Rasmus Landström om Malin Lindroths nya bok ”Rolf”. Bild: Bild: Stina Stjernkvist/TT

Dagens ETC

För två år sen skrev Malin Lindroth ”Nuckan” där fokus låg på ofrivillig, kvinnlig ensamhet. I hennes nya roman ”Rolf” är ensamheten en mans. Rasmus Landström njuter av ett poetiskt språk, men blir besviken på själva berättelsen.

Rolf var isolerad långt före coronakrisen. Faktum är att de mest drakoniska åtgärderna knappt skulle ha rubbat hans cirklar en millimeter. Om någon hade nyst på honom skulle det inneburit mera intimitet än vad han fått på åratal. Rolf är kort sagt en grå, lite lönnfet man i 50-års åldern med ett igenbommat känsloliv – likt miljoner andra män. Men en kväll händer det något. När han sitter i sin lilla skrubb och rättar prov stormar en kvinna med rosa utväxter in och håller upp en sönderskuren arm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln