Hoppa till innehållet

Recension

Ocean Vuongs hyllade debut – en vacker berättelse med opioidkris som fond

”Problemet med berättargreppet är att den gör historien upphackad och rycker ut läsaren ur den intensiva närvaro han så skickligt framkallar  i bokens mera berättande delar”, skriver Rasmus Landström om Ocean Vuongs debutroman.
”Problemet med berättargreppet är att den gör historien upphackad och rycker ut läsaren ur den intensiva närvaro han så skickligt framkallar i bokens mera berättande delar”, skriver Rasmus Landström om Ocean Vuongs debutroman. Bild: Bild: Mattias Lundblad

Dagens ETC

I dagarna kommer Ocean Vuongs internationellt hyllade debutroman ”En stund är vi vackra på jorden” på svenska. Det är en melankolisk historia om att vara immigrant, homosexuell och underklass iett USA präglat av opioidkris. Rasmus Landström läser en vacker berättelse – som inte hittat sin rätta form.

I Ocean Vuongs debutroman ”En stund är vi vackra på jorden” används ett knepigt berättargrepp. Berättarjaget – en ung, homosexuell vietnamesisk immigrant – skriver brev till ett ”du” som är hans mor. Modern, Rose, svarar inte eftersom hon är analfabet. Problemet med berättargreppet är att det lätt blir för intimt och exkluderande. När man som Vuong dessutom använder ett poetiskt och metafortyngt språk som förmodligen skulle ha gått modern över huvudet riskerar texten att framstå som ”tomt prat”. Som om författaren kastade ut ett fång rosor i mörkret.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln