Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Till försvar för ­hotade odlingskolonier

”Det här är våra vardagsrum”, säger Katja Jassey. Hon understryker att kolonilotter inte är ett särintresse – utan en viktig del i att bygga ett folkhem för de många. Odling är politik, konstaterar hon. 
”Det här är våra vardagsrum”, säger Katja Jassey. Hon understryker att kolonilotter inte är ett särintresse – utan en viktig del i att bygga ett folkhem för de många. Odling är politik, konstaterar hon.  Bild: Bild: José Figueroa

Dagens ETC

Att odla på sin kolonilott är inget särintresse. Ändå är det så det kallas av de kommunala tjänstemännen. Det vill Orten odlar ändra på. ”Här i miljonprogramsområdena finns odlingsexperterna, de som kan få ut fyra skördar på en säsong. Här finns brytpunkten mellan tradition och innovation”, förklarar projekt­ledaren Katja Jassey.

På en av de 140 odlingslotterna i Tensta fritidsträdgårdar bygger Saleh Assaf från Syrien på en bänk av spillvirke. Till odlingslotten beger han sig inte bara för att odla utan också för att umgås. I hela sitt liv har han varit bonde, i det forna hemlandet odlade han huvudsakligen bomull, vete och vattenmeloner. Men dessutom sin köksträdgård – och de erfarenheterna tar han med sig hit.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser