Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Ny generaldirektör för Strålsäkerhetsmyndigheten utsedd

Strålsäkerhetsmyndighetens nya generaldirektör Michael Knochenhauer. Hans förordnande sträcker sig fram till december 2026.

Strålsäkerhetsmyndighetens nya generaldirektör Michael Knochenhauer. Hans förordnande sträcker sig fram till december 2026.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Dagens ETC.

Efter det KU-anmälda avskedandet av Nina Cromnier som generaldirektör för Strålskyddsmyndigheten är det nu klart vem som tar över posten.

Förra våren avskedade regeringen Strålsäkerhetsmyndighetens dåvarande generaldirektör Nina Cromnier, som innehaft tjänsten sedan 2019.

Som skäl uppgav Daniel Westlén, statssekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), att regeringen nu behöver en generaldirektör som kan hantera ansökningar om kärnkraft.

– Vi har nu en regering som har en helt annan syn på vad som kommer att hända med kärnkraften, sa han till TT.

”Visat den kompetens som krävs”

Nu står det klart att det blir den vikarierande generaldirektören Michael Knochenhauer som tar över efter Nina Cromnier. 

 – Efter vår långa och öppna ansökningsprocess har Mikael Knochenhauer visat på den kompetens som vi tycker krävs för den här befattningen, säger Romina Pourmokhtari till Dagens ETC efter att personalen informerats efter lunchtid på fredagen.

Hon berättar också att regeringen har höga förväntningar på Strålsäkerhetsmyndigheten, inte minst kopplat till regeringens ambitioner inom kärnkraftsområdet. 

– Det har tillförts ökade resurser, som gäller både för översyn och utveckling av regelverk samt tillståndsprocesser för både befintlig och ny kärnkraft.

”En spännande tid”

Michael Knochenhauer var tidigare chef för Strålsäkerhetsmyndighetens avdelning för kärnkraftssäkerhet, men valde att sluta efter en omorganisering och bli egenkonsult. Han har också varit ordförande för Svenskt kärntekniskt centrum. 

Till Dagens ETC säger Michael Knochenhauer att han är glad över att ha fått förtroendet att fortsätta leda myndighetens arbete. 

– Det är ju ett förtroende både från regeringen och från mina medarbetare som jag arbetat med nu i nio månader. Det är en spännande tid, både på bra och mer utmanande sätt.

När det gäller just kärnkraften påpekar Michael Knochenhauer att det finns ”gigantiska förhoppningar” från olika håll. 

– Det är starka åsikter om vad som behöver göras från både industri och ibland regeringen. Då behöver vi stå tryggt i den här situationen och leverera på vårt uppdrag som handlar om strålsäkerhet, men också om att skapa förutsättningar för ny kärnkraft. 

Har KU-anmälts

Beslutet att avskeda Nina Cromnier innan förordnandet gick ut år 2025 har väckt frågor om huruvida regeringen verkligen följt regelverket. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Heléne Björklund begärde i slutet av förra året att ärendet skulle granskas av konstitutionsutskottet (KU). 

När Dagens ETC ber Romina Pourmokhtari om en kommentar gällande det hänvisar hon till att det är en pågående KU-utredning och att regeringen inväntar resultatet av den.

Men anser du att processen gick korrekt till? 

– Vi har i det svar vi  gett till Konstitutionsutskottet redogjort för att vi anser att allting har skett i enlighet med de regler som finns.

Regeringen har varit tydlig med att den vill ha en chef med djup kunskap om kärnkraft. Samtidigt är det många som betonar vikten av generaldirektörens oberoende i relation till kärnkraftsindustrin – eftersom myndighetens roll är att försvara medborgarnas intresse mot industrins risktagande. Hur ser du på det, finns en risk för intressekonflikt här? 

– Det vi har betonat från regeringens sida är att den som leder den här myndigheten ska ha gedigen kunskap om kärn- och strålningssäkerhet. Arbetet är inte att se till att vi får kärnkraft, utan att hantera att inkomna ansökningar och skydda både människors och miljöns hälsa i det arbetet. Jag har inte det minsta tvivel om att Michael Knochenhauer kommer att kunna hålla gränsen gentemot näringslivet i det här avseendet, säger Romina Pourmokhtari.