I år ordnas klimatriksdagen i Stockholm den 4-6 maj.
– Vi börjar i Aula Magna på Stockholms universitet, och hoppas på ännu fler deltagare i år och större medial uppmärksamhet än förra gången. Vi har Parisavtalet och en svensk klimatlag, men den är hittills mest ett tomt skal, och det känns som att vi står och stampar, säger Karin Wahlgren, som var med även 2014.
Klimatriksdagens främsta uppgift är att rösta fram de bästa motionerna eller åtgärdsförslagen som lämnats in. Dessa överlämnas sedan till Sveriges riksdag. Alla som vill kan skriva en motion.
– Hittills har det kommit in 65 motioner, men vi siktar mot ett par hundra som förra gången. Då var det också lite trögt i början, de flesta kom in mot slutet, säger Karin Wahlgren.
Vill engagera unga
Linnea Steen pluggar Global utveckling på Stockholms universitet och gör sin praktik på Klimatriksdagen. Hon jobbar bland annat för att få fler unga att engagera sig.
– Många unga anser att klimatproblemet är den viktigaste valfrågan. Vi vill ge dem en möjlighet att ta sitt intresse vidare. Bland annat försöker vi få gymnasieskolor att ta in motionsskrivande i sin läroplan. Det är bra att lära sig skriva motioner, och eleverna kan också göra skillnad för klimatet, säger Linnea Steen.
Både enskilda elever och gymnasieklasser är välkomna att motionera. De får i såfall en månad längre på sig att skriva, med deadline 1 april.
Birgitta Tulin, Kristina Bäck och Berenike Alfvén är alla med i utskottet för Skog, mark och vatten. Utskotten är öppna för alla som vill.
– Utskottens uppgift är att se till att det skrivs motioner och att granska de motioner som kommer in. Vi följer forskningen inom vårt område, diskuterar och ordnar föreläsningar, säger Kristina Bäck, som har en bakgrund inom Fältbiologerna och Naturskyddsföreningen och nu är med i föreningen Skydda skogen.
Medlemmarna i utskottet för Skog, mark och vatten har bestämt att alla i utskottet ska lämna in minst en egen motion.
– Klimatriksdagen är en folkbildningsrörelse också, säger Birgitta Tulin.
Förra året trycktes en bok där samtliga inlämnade motioner fanns med. Boken delades ut till riksdagsledamöterna.
– I år vill vi att motionerna ska få mer uppmärksamhet i valrörelsen. Vi planerar bland annat partiledarintervjuer i Almedalen utifrån de inkomna förslagen. Hela tanken är att påverka de politiska partierna. Klimatfrågan måste upp på dagordningen inför valet, säger Karin Wahlgren.