Hoppa till innehållet

Klimat

Johan Rockström sågar Lena Andersson: ”Missförstår”

”Det är olyckligt att hon medvetet eller omedvetet missförstår vad som pågår på jorden”, säger klimatforskaren Johan Rockström efter Lena Anderssons text i SvD.

”Det är olyckligt att hon medvetet eller omedvetet missförstår vad som pågår på jorden”, säger klimatforskaren Johan Rockström efter Lena Anderssons text i SvD.

Bild: Fredrik Sandberg/Maja Suslin/TT

Dagens ETC.

Författaren och skribenten Lena Andersson är i blåsväder efter en krönika i SvD där hon raljerar över väder och klimat. Nu får hon stark kritik av bland andra klimatforskaren Johan Rockström. Men på en punkt ger han henne rätt.

Flera av de krönikor författaren och skribenten Lena Andersson skrivit för Svenska Dagbladet de senaste åren har väckt kritik för att vara klimatförvillande och bortse från fakta. Udden har ofta riktats mot journalisters ”aktivistiska” klimatbevakning. Den senaste i raden publicerades i lördags och har rubriken ”Till slut kom äntligen extremvädret”.

Även denna text har fått stark kritik. Enligt många är det inte bara medierapporteringen som är i skottgluggen utan också klimatvetenskapen och de människor som betraktar dess slutsatser som en anledning att agera för att få ner växthusgasutsläppen.

I krönikan utgår Lena Andersson, liksom flera klimathotsskeptiker före henne, från egna lokala observationer av vädret för att dra slutsatser om den globala klimatupphettningen.

Hon konstaterar att vädret hemma mest är grått och ostadigt och på Sicilien är det 35 grader varmt snarare än 48 grader som medierna utlovat.

”Men någonstans i världen får människor värmeslag och sköljer bort, så rapporteringen om undergången kan fortsätta”, skriver Lena Andersson.

Manar till ödmjukhet

Johan Rockström, professor i jordsystemvetenskap och chef för klimatforskningsinstitutet i Potsdam i Tyskland, är kritisk till krönikan.

– Lena Andersson raljerar över extremhetta, översvämningar, och bränder som slagit över hela världen under super El-Nino året 2023. Hon insinuerar att rapporteringen fokuserar på extremer i andra delar av världen, så fort vädret inte är extremt i Sverige. Det är olyckligt att hon medvetet eller omedvetet missförstår vad som pågår på jorden och varför det finns starka skäl till djup oro.

Han säger att Lena Andersson har rätt i att extremt väder slår naturligt i olika delar av världen vid olika tidpunkter.

– Men vad som sker nu är statistiskt sett långt utanför detta naturliga ”kaos", eftersom vi erfar extrem hetta och extrem nederbörd över hela jorden samtidigt. Det är just det som gör det så oroväckande.

– Det brinner i Sibirien, Kanada, Hawaii, och Spanien, samtidigt. Hetta som överskrider 45 grader slår inte bara i södra Europa, men också i Kina, och över syd-ost Asien. Översvämningar i Alaska, Slovenien, Norge och Jämtland, efter tropiska nivåer av nederbörd. Flera av dessa extremer har bekräftats vara så gott som omöjliga utan den mänskligt orsakade globala uppvärmningen.

Johan Rockström påminner om att vi vid 1,2 grader av global uppvärmning redan är 100 procent utanför den varmaste temperaturen sedan vi lämnade den förra istiden för 12 000 år sedan.

– Julitemperaturen under 2023 var med stor sannolikhet den varmaste månadstemperaturen på jorden under de senaste 100 000 åren. Mitt råd är att vara ödmjuk i relation till dessa geologiska krafter som utlösts av oss människor, säger han.

”Halmgubbe”

Författaren Maths Nilsson har kommenterat flera av Lena Anderssons tidigare texter om klimatet och suckar när Dagens ETC ber honom att kommentera den senaste.

– Jag tycker att nivån är tröttsamt låg, säger han och framhåller särskilt ett stycke där Lena Andersson gör kopplingen att en minskning av växthusgasutsläppen vore liktydigt med en återgång till en förindustriell tillvaro.

– Det hon säger är en riktig halmgubbe. Historiskt har många saker som exempelvis freoner från början löst riktiga problem, men så har det upptäckts att lösningen gett upphov till nya problem som behöver åtgärdas. Det är samma sak med fossila bränslen. 

– Att jämställa önskan om att vilja minska utsläppen med motstånd mot utveckling blir tramsigt. Att vilja lösa klimakrisen handlar om att vara för utvecklingen, säger Maths Nilsson.

Sammanblandning

Lasse Edfast är vetenskapsjournalist med uppdrag för bland annat Vetenskapsradion.

Han frågar sig på X, tidigare Twitter, varför SvD vill publicera ”den här konspiratoriska texten av Lena Andersson?”

– Hon blandar ihop väder och klimat och använder den typ av argument som man ibland kan se från grupper av klimatförnekare. Om man ska skriva om klimatvetenskapen är det bra om man har koll på den, säger han till Dagens ETC.

Både Lasse Edfast och Maths Nilsson anser att det kan finnas fog för att kritisera delar av mediernas  klimat- och väderbevakning.

– Men en så stor tidning som Svenska Dagbladet borde kunna hålla sig till fakta, sen kan man ha olika åsikter. Som det är nu verkar ledarredaktionen kunna publicera vad som helst, bara skribenterna är emot miljörörelsen, säger Maths Nilsson.

Dagens ETC har sökt Lena Andersson för att ge henne tillfälle att svara på kritiken, men hon har avböjt medverkan. Inte heller Peter Wennblad, biträdande chef för Svenska Dagbladets ledarredaktion, vill svara på några frågor från Dagens ETC.