– De senaste åren har vi sett en väldig ökning av antalet stressrelaterade diagnoser i Stockholm, från 3 600 fall 2013 till närmare 11 500 i dag, så ökningen är dramatisk, säger Johanna Broms, psykiater och verksamhetschef på Ersta psykiatriska klinik.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Även på kliniken har antalet patienter flerdubblats.
Men nu hotas verksamheten. Enligt Konkurrensverket strider Erstaklinikens direktavtal med landstinget mot EU-lagstiftningen. Det innebär att Erstakliniken, efter att dagens avtal går ut sista december i år, måste konkurrera med andra vårdgivare i offentlig upphandling för att ha en chans att fortsätta verksamheten.
– Avtalen måste förstås vara lagenliga. Det som bekymrar oss är att landstinget väljer att inte upphandla vård som vänder sig till särskilda målgrupper, och vi vill gärna fortsätta vårda vårdarna, särskilt med tanke på att ohälsan i gruppen ökar, säger Johanna Broms.
Nästa år ska alliansledda Stockholms läns landsting, SLL, upphandla vård på en psykiatrisk klinik som är öppen för alla, inte bara för vårdpersonal.
– De diagnoser vi behandlar ökar, inte minst i andra yrkesgrupper inom offentlig sektor. Vi hoppas få förtroende att erbjuda vård till fler grupper i ett breddat uppdrag, säger Johanna Broms.
Unik kompetens kan försvinna
Om kliniken däremot skulle bli tillgänglig för alla tror hon att den unika specialistkompetens som finns på Ersta skulle gå förlorad.
Jessica Ericsson (L), ordförande i psykiatriberedningen vid SLL, understryker att underlaget för upphandlingen inte är framtaget ännu.
– Lägger de ett bra anbud med fokus på kvaliteten tror jag att de har goda chanser.
Förra året förlorade Röda korset och Kris- och traumacentrum upphandlingen till Capio och Praktikertjänst, trots sin unika erfarenhet av vård för flyktingar med trauma, efter krav på att verksamheten skulle vara öppen för alla. Blir det samma sak nu?
– Det var kvalitetsaspekterna som avgjorde. De beskrev vad de är bra på i dag, men inte hur de skulle utvecklas för framtiden, säger Jessica Ericsson.
Risk för oro bland patienterna
Om en ny vårdgivare får uppdraget om ett år kommer personalen antagligen att erbjudas att flytta med, men i praktiken läggs Erstakliniken i så fall ner – efter 50 års verksamhet.
– En del av våra patienter skulle nog uppleva det som katastrofalt. Jag tror att många av våra patienter känner trygghet i att vi kan det här och de behöver inte känna sig annorlunda bemötta bara för att de är sjuksköterskor och läkare, säger Johanna Broms.