Hoppa till innehållet

Inrikes

Självmordshets kan bli olagligt

Lagändringen innebär att den som hetsar eller utövar psykisk påverkan mot någon att begå självmord ska kunna dömas till fängelse i högst två år. Bilden är arrangerad.
Lagändringen innebär att den som hetsar eller utövar psykisk påverkan mot någon att begå självmord ska kunna dömas till fängelse i högst två år. Bilden är arrangerad. Bild: Foto: Stina Stjernkvist / TT

Dagens ETC

En bred och blocköverskridande majoritet i riksdagen är för en lagändring som gör det straffbart att uppmana till självmord. Förslaget välkomnas av Stina Timrén på organisationen Suicide Zero. – Det är inte en dag för tidigt. Regeringen ger en tydlig signal om att de tar självmord på allvar.

Efter en utredning som regeringen har beställt, gällande kriminalisering av uppmaning till självmord, finns nu ett lagförslag ute på remiss. Förslaget innebär att den som hetsar eller utövar psykisk påverkan mot någon att begå självmord ska kunna dömas till fängelse i högst två år. En klar majoritet i riksdagen har redan nu uttryckt sitt stöd för lagförslaget, visar en rundringning som Sveriges Radio har gjort.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser