Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Nu öppnar Matmissionen i Hägersten

"Om en enda förpackning vita bönor har råkat falla ut ur ett kolli om 24, då blir de andra 23 burkarna osäljbara, och då får vi ta över dem", säger Johan Rindevall som är verksamhetsledare hos Stockholms stadsmission.
"Om en enda förpackning vita bönor har råkat falla ut ur ett kolli om 24, då blir de andra 23 burkarna osäljbara, och då får vi ta över dem", säger Johan Rindevall som är verksamhetsledare hos Stockholms stadsmission. Bild: Bild: Gustav Gelin

ETC Stockholm

På tisdag öppnar Matmissionen sin nya butik i Hägersten, efter att butiken i Rågsved brann för ett år sedan. En social supermarket, privatiserad välfärd eller ett bra sätt att minska matsvinnet och fylla enorma behov hos utsatta människor. Åsikterna om butikens koncept går isär. "Att sådana här butiker behövs bevisar ju att folk har blivit svikna av samhället", säger John Arthur Ekebert, tidigare hemlös och medlem i Matmissionen.

Projektet med Matmissionen startade i början av 2015 av Stockholms stadsmission i samarbete med livsmedelsjätten Axfood, efter en modell som ursprungligen kommer ifrån Österrike. Konceptet med så kallade ”social supermarket” finns numera över hela Europa. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Stockholm!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln