Hoppa till innehållet

Inrikes

Nu hotar gårdsförsäljning monopolet

Socialdepartementets rapport drar slutsatsen att gårdsförsäljning av alkohol inte går att förena med det statliga monopolet. Men Ebba Busch vill ha ”åka av”.

Socialdepartementets rapport drar slutsatsen att gårdsförsäljning av alkohol inte går att förena med det statliga monopolet. Men Ebba Busch vill ha ”åka av”.

Bild: TT, Shutterstock (montage)

Dagens ETC

Det kommer bli ”åka av” lovar Ebba Busch om gårds­försäljningen av alkohol. Men hennes KD-kollega social­minister Jakob Forssmed tvekar. Socialdepartementets experter varnar för att förslaget innebär slutet för det svenska alkoholmonopolet. Och S, som inledde utredningen om gårdsförsäljning, vill nu dra i nödbromsen.

– Vi har en regering som verkar bortse från sina egna ­experter. Jag menar det vore galet att köpa grisen i säcken i en iver att få införa gårdsförsäljning, säger Fredrik Lundh ­Sammeli, S.

En intern rapport från Socialdepartementet drar slutsatsen att det förslag om gårdsförsäljning av alkohol som nu är på bordet inte går att förena med det statliga monopolet. Det är opolitiska tjänstemän som tittat på den nya utredningen om gårdsförsäljning och kritiken är skarp: Går regeringen vidare med förslaget i utredningen är Systembolaget ett minne blott.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser