Argumentet att gårdsförsäljning av alkohol i mindre skala skulle ha en skadlig inverkan på folkhälsan är inte troligt, enligt regeringsutredaren Elisabeth Nilsson.
Ett annat argument emot så kallad småskalig gårdsförsäljning har varit att det skulle strida mot EU-rätten, då undantaget från Systembolagets monopol endast skulle gälla inhemska produkter. Något man dock kommer runt genom att kraftigt begränsa volymerna och knyta försäljningen till turistnäringen, menar utredaren.
Enligt hennes förslag ska en och samma kund vid ett och samma tillfälle inte få köpa mer än maximalt 0,7 liter sprit, tre liter vin, tre liter andra jästa drycker och tre liter starköl. De alkoholhaltiga dryckerna ska därtill bara få säljas i samband med studiebesök eller föreläsningar på platsen där drycken tillverkas eller där vindruvorna odlas.
”Förlustkalkyl för folkhälsan”
Några som inte alls är nöjda med beskedet är nykterhetsförbundet IOGT-NTO, som i ett pressmeddelande skriver att förslaget ursprungligen handlat om att stärka landsbygden, vilket man menar nu inte uppnås.
– Snarare är det ett sätt att värna alkoholindustrins intressen i den urbana öl- och spritproduktionen. Detta är olyckligt då ökad alkoholförsäljning alltid är en förlustkalkyl för folkhälsan och samhällsekonomin, säger Lucas Nilsson, ordförande för IOGT-NTO.