Hoppa till innehållet

Inrikes

Ambulanspersonal larmar: Överfulla sjukhus och köer har lett till dödsfall

Ambulanspersonal i Stockholm berättar hur resursbrist, köer på vårdscentralerna och för många larm försvårar deras arbete.
Ambulanspersonal i Stockholm berättar hur resursbrist, köer på vårdscentralerna och för många larm försvårar deras arbete. Bild: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC.

Akutsjukhus i förstärkningsläge och fullsatt geriatrik försvårar ambulanspersonalens arbete i Stockholm. Resursbrist och många larm gör att det ibland inte finns ledig ambulans på mils avstånd – vilket även skett vid hjärtstopp.
– När vi inte kan ge den bästa vården till patienten så är det en oerhörd frustration, säger Emil Skoglund, ambulanssjuksköterska och fackligt skyddsombud.

Problemen för ambulans­personalen har funnits under längre tid. Emil Skoglund, ambulanssjuksköterska och skyddsombud på fackförbundet Aisab, pekar på en felorganiserad sjukvård utan helhetsgrepp eller helhetsansvar. Men senaste månaderna har problemet blivit ännu värre. Han beskriver hur personalen inte hinner äta under arbetspassen. De får sällan sluta i tid. Vilket resulterar i sjukskrivningar och mindre personal som kan hantera akut sjuka patienter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser