Hoppa till innehållet

INFO OM ETC

Andreas Gustavsson: ”Ett stöd som ingen annan ens kan drömma om”

Bild: Dagens ETC (montage)

Dagens ETC

Dagens ETC:s chefredaktör om den nya kampanj som ska ­skydda tidningen mot indraget presstöd.

I fredags startade kampanjen för att med crowdfunding, gåvoprenumerationer och delägarskap trygga Dagens ETC. Hur har det gått?

– Jag är överväldigad, det är nog det enkla svaret. Mer än fem miljoner i b-aktier, det är sensationellt. Vi har ett stöd som ingen annan tidning i Sverige ens kan drömma om. Jag kan bara säga att det är en oerhörd förmån att få arbeta med den känslan, att ha läsarna som en gigantisk extra­redaktion i ryggen. Hundratals personer har dessutom mejlat. Alla har inte ekonomi att donera eller spara, men väldigt många efterfrågar andra sätt att engagera sig. Jag ska precis sätta mig och svara alla. 

Så nu är faran över?

– Tyvärr inte. Presstödet är i år drygt 20 miljoner kronor. Om det blir ingenting nästa år slår det direkt mot verksamheten, alltså mot journalistiken, förutsatt att vi inte lyckas kompensera. Målsättningen är tio miljoner kronor till insamling och 50 miljoner kronor till b-aktier. Men vi har ju nyss börjat den här kampanjen. Och vi kunde inte ha fått en bättre start. Jag är tacksam. Och stolt.

Lagen om det nya mediestödet är inte ens klubbad. Det sker först nästa vecka. Är allt hopp om en justerad lagstiftning verkligen ute?

– Vi gör så klart vad vi kan för att politikerna i elfte timmen ska förstå värdet av mediemångfald. Imorgon sitter jag till exempel i riks­dagen för en hearing om hur det nya systemet kan slå ut en rad tidningar som verkligen bidrar till debatten, till demokratin. Men ja, det är skarpt läge. Vi vet redan att det inte kommer några pengar alls första fyra-fem månderna 2024. Sedan… Oklart. Det kan bli avtrappning, det kan bli noll kronor. Men vi måste agera för att skydda oss mot den här sanslösa processen. Journalistiken är för för viktig för att lämna över till ­regeringen.

Ämnen i artikeln