Hoppa till innehållet

Ekonomi

Swedbanks ex-vd åtalas

Birgitte Bonnesen var vd för Swedbank mellan 2016 och 2019.
Birgitte Bonnesen var vd för Swedbank mellan 2016 och 2019. Bild: TT/Noella Johansson

Dagens ETC

Den tidigare Swedbank-vd:n Birgitte Bonnesen åtalas, misstänkt för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation.

Det är Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Tomas Langrot som idag väcker åtal mot Birgitte Bonnesen, som var vd för svenska bankjätten Swedbank 2016 till 2019.

Enligt åtalet har Bonnesen vid upprepade tillfällen under 2018 och 2019 spridit vilseledande uppgifter om att banken inte hade eller haft problem med arbetet mot penningtvätt i verksamheten i Baltikum.

– Brottet består i att den före detta vd:n för banken avsiktligen eller av grov oaktsamhet, bland allmänheten eller företagets intressenter, spridit vilseledande uppgifter om bankens åtgärder för att förhindra, upptäcka, förebygga och anmäla misstankar om penningtvätt i Swedbanks verksamhet i Estland. Detta skedde dels den 23 – 24 oktober 2018, dels den 29 januari 2019, samt den 20 februari 2019. Uppgifterna har varit ägnade att påverka bedömningen av företaget i ekonomiskt hänseende och därigenom medföra skada, säger Thomas Langrot i ett pressutskick.

Åtalet gäller i första hand grovt svindleri men det finns också ett andrahandsyrkande som gäller grov marknadsmanipulation.

– Den viktigaste effekten är det stora kursfallet för Swedbankaktien efter avslöjandena, säger Thomas Langrot.

– Förundersökningen visar även att det fanns en tydlig strategi från bland annat vd:n att problemen gällande AML-processerna i den estniska verksamheten inte skulle komma ut till marknaden. Ett annat ord för detta är att det finns bevis för en mörkläggning, säger åklagaren.

Bonnesen åtalas även för obehörig röjande av insiderinformation.

Bonnesens advokat Per E Samuelson säger till TT att hans klient är oskyldig till anklagelserna om grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation. Advokaten vill dock avvakta med att kommentera ytterligare till dess att han har tagit del av åtalet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser