Det måste byggas mer och snabbare, inte minst hyresrätter som människor har råd att efterfråga, konstaterar Boverket i sin analys över byggåret 2017. Enligt myndigheten behöver 600 000 nya bostäder byggas fram till 2025 för att tillgodose behoven, Det innebär omkring 80 000 nya bostäder om året, men förra året blev bara 53 500 nya bostäder inflyttningsklara.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Bristen på bostäder drar även upp priserna, vilket gör att det blir svårare att bygga bostäder som är ekonomiskt överkomliga, exempelvis för nyanlända, sa Ulrika Hägred på Boverkets presskonferens i förra veckan.
Byggtakten sjunker
Det byggdes fler bostadsrätter 2017 än året innan, men en mättnad på dyra bostadsrätter börjar märkas. Antalet nybyggda hyresrätter planade på många håll ut under senare hälften av 2017.
– Bostadsbyggandet har ökat under ett par år till följd av högkonjunktur och stor bostadsbrist. Det har varit lönsamt för marknaden att bygga. Men så fort utbudet ökar och det finns minsta risk för att en bostad inte säljs eller hyrs ut till förväntat pris tenderar byggbolagen att bli mycket mer försiktiga med framtida investeringar, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.
Det märks bland annat på att antalet bygglov för flerbostadshus minskade betydligt mot slutet av året i landets större kommuner.
– Det är en indikator på att den framtida byggtakten sjunker, säger Martin Hofverberg, och fortsätter:
– Att som Boverket hoppas på att marknaden nu självmant ska gå vidare till att bygga billigare, när lyxsegmentet är mättat, är inte mer än en from förhoppning. Staten behöver hjälpa till.
Fram till början på 1990-talet gav staten omfattande subventioner och förmånliga lån till byggbolag. Det stödet togs bort av regeringen Bildt, som flyttade finansieringsansvaret för nya bostäder från staten till hushållen. Då störtdök nyproduktionen och hushållens skuldsättning har sedan dess ökat kraftigt.
Vill se djärvare förslag
Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, menar att det krävs förmånliga statliga lån om bostadsbristen ska kunna byggas bort.
– Det finns en statlig utredning som föreslår statliga lån, men till marknadsräntor. Vi förordar betydligt förmånligare lån än utredningen. Det, tillsammans med ett förbättrat investeringsstöd, kan ge fler byggbolag möjligheter att bygga till lägre avkastningskrav och stimulera byggande även i lågkonjunktur, säger Nooshi Dadgostar.
Socialdemokraternas bostadspolitiske talesperson Johan Löfstrand, håller med om att utredningens förslag inte var tillräckligt ”djärva”, och säger att staten kan behöva gå in och stötta med kapital för att hålla byggandet igång, även i en lågkonjunktur. Nu måste politiken och byggindustrin se till att det byggs bostäder som låg- och medelinkomsttagare har råd att efterfråga.
– Staten behöver inte tjäna pengar på bostadslån, givetvis inte förlora pengar heller, men utredningen är ute på remiss nu. Klart är att de som tror att bostadsbristen kan lösas med marknadshyror och högre bostadsbidrag inte förstår hur bostadsmarknaden fungerar, säger han.
Dagens stöd för bostadsbyggande – kreditgarantier och investeringsstöd – är bra, men räcker inte, menar Johan Löfstrand. Trots att intresset för de statliga kreditgarantierna, enligt Boverket, ökar bromsar byggtakten för hyresbostäder in.
– Intresset för kreditgarantierna ökar från en väldigt låg nivå, den modellen för delad riskhantering har inte varit framgångsrik. Vi måste hitta en mellanväg mellan den gamla totalsubventionerade bostadsproduktionen, som ledde till nyproduktion på orter där man rev några år senare, och de senaste 25 årens system, där det istället byggts alldeles för lite, säger Martin Hofverberg.