Hoppa till innehållet

Gaza

Debatt: Granska det bistånd som Israel förstört

Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Stödet till UNRWA måste återupptas omedelbart. Men samtidigt borde Sveriges regering utreda hur mycket av det redan givna biståndet som nu bombas sönder av Israel, menar Lotta Johnsson Fornarve (V), biståndspolitisk talesperson.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den svenska regeringens Palestinabistånd är både djupt oansvarigt och farligt. När stödet inte når fram riskerar människor att dö och det viktiga arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter att avstanna. 

Sidas översyn av det svenska biståndet till Palestina presenterades redan den 1 december förra året. I den konstateras att det inte finns några kopplingar till Hamas i svenskt bistånd i Palestina. Inget svenskt stöd har hamnat i händerna på terrororganisationer. Svenskt bistånd går till organisationer och människorättsförsvarare som arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och respekt för internationell humanitär rätt. 

Trots det beslutade sig regeringen för att göra ytterligare en granskning. Den granskningen är nu släppt och bekräftar vad den första rapporten visar. Den visar endast att det finns några mindre administrativa brister, men inget som hindrar ett återupptaget bistånd. 

Nu måste utvecklingsbiståndet återupptas och helst stärkas. Varje dag som stödet uteblir är en förlorad dag för de demokratiska krafter som jobbar för ett annat Palestina. Ett indraget bistånd är en present till Hamas och andra milisgrupper och helt kontraproduktivt.

774 av EU finansierade byggnader har förstörts. Till ett värde av 27 598 021 svenska kronor. 

Samtidigt hörs väldigt lite om det bistånd som förstörs av Israel. Israeliska soldater och extrema bosättare förstör svensk finansierade skolor, daghem, vattenanläggningar, bostäder på Västbanken. Något som sker utan att något händer. I EU:s senaste sammanställning från 2023 framkommer att mellan 2016 och 2022 har 774 av EU finansierade byggnader förstörts. Till ett värde av 27 598 021 svenska kronor. Till det tillkommer alla de biståndsprojekt som förstörts i Gaza under de senaste månadernas krig. Det skulle vara intressant om Sverige kunde utreda hur mycket av svenskt bistånd som gått förlorat på grund av Israels sabotage och krig.

Situationen i Gaza är allt mer desperat. Vi hör om barn som fått sina ben amputerade och kvinnor som gjort kejsarsnitt utan bedövning. Närmare 30 000 människor har dödats, varav en majoritet är kvinnor och barn. Det allra viktigaste är nu att få till stånd ett permanent eldupphör för att rädda civila liv. Människor trängs ihop i flyktingläger i trånga utrymmen utan tillgång till mat, vatten och medicin. Allt fler barn är svårt traumatiserade på grund av krigets fasor. 2,2 miljoner människor står inför en svältkatastrof. 

I det här läget väljer Sida och regeringen att frysa stödet till FN-organet UNRWA. Den enda organisation som har möjlighet att nå ut med förnödenheter till de hårt drabbade palestinierna. Det finns ingen annan organisation som kan ta över UNRWA:s arbete.

Självklart ska de medarbetare inom organisationen som anklagats utredas, men att straffa hela organisationen med 30 000 anställda är inte försvarbart. Palestinierna kan inte vänta. Stödet till UNRWA måste återupptas omedelbart. Allt annat är djupt oansvarigt och omänskligt. Sveriges agerande bidrar till en svältkatastrof.

00:00 / 00:00