Högerextremisten Tommy Robinsson har varit fyra vändor på kåken och är dömd för misshandel, stalkning, förtal, bedrägeri och urkundsförfalskning.
Bild: Maja Smiejkowska/AP/TT, Rubert Rivett/Shutterstock (montage)
Dagens ETC
”Oh, Tommy Robinson”, skanderar de högerextrema grupper som nu löper amok på Storbritanniens gator. Men själv är huvudpersonen och grundaren av den högerextrema rörelsen English defence league inte på plats bland massorna.
Istället fjärrstyr Tommy Robinson upploppen via sociala medier från ett bekvämt lyxresort i Ayia Napa.
Efter knivdådet i engelska Southport förra veckan, då tre barn dödades, skakas Storbritannien av oroligheter. Falska påståenden om att gärningsmannen var en nyanländ asylsökande spreds snabbt på sociala medier och utlöste en våg av högerextrema kravaller. Något som fått Sveriges ambassad i landet att uppmana svenskar på plats att undvika stora folksamlingar. Och särskilt en person har pekats ut som ansvarig för att elda på våldet.
Redan dagen efter attacken tog högeraktivisten Tommy Robinson tillfället i akt att sprida antimuslimska budskap och konspirationsteorier om folkutbyte på plattformen X.
– Deras plan är att ta över den här nationen. De kommer att förstöra vår identitet och vår kultur och förgöra oss alla. Det är det som pågår, säger Robinson.
Men det Robinson inte nämner i den videon, eller i de efterföljande klippen, är att han själv inte befinner sig i Storbritannien. De hatiska meddelandena på sociala medier skickas istället från solstolen på ett femstjärnigt hotell i Ayia Napa, Cypern, avslöjar tabloiden Daily Mail.
Där semestrar Robinson i trygghet från de kravaller som han manar på, samtidigt som han är efterlyst av den brittiska polisen för domstolstrots.
Men vem är 41-åringen egentligen?
Superstjärna inom ytterhögern
Tommy Robinson, vars egentliga namn är Stephen Yaxley-Lennon, har under de senaste decennierna varit en centralgestalt inom den brittiska och internationella högerextrema miljön. Tillsammans med andra extremister grundade han 2009 den anti-muslimska organisationen English defense league (EDL) och blev snart dess inofficiella ledare.
Numera är EDL mer eller mindre upplöst men dess ideologi går att spåra tydligt i dagens så kallade alt-right rörelse.
Patrik Hermansson, researcher på organisationen Hope not hate, beskriver Tommy Robinson som en av de största medieprofilerna inom ytterhögern i Storbritannien.
– Han har väldigt stort stöd och många följare och kan sätta agendan på ett sätt som få andra kan. Allt han postar blir väldigt stort, säger Patrik Hermansson.
Och händelsen i Southport har spelat Tommy Robinson helt rätt i händerna, förklarar Patrik Hermansson.
– Det är de exakt de här frågorna han organiserar sig runt, som rör ett påstått hot riktat mot kvinnor och barn. Han vill gärna positionera sig själv som en beskyddare.
Men för någon som påstår sig vilja skydda samhället från muslimska förövare har Robinson själv ett iögonfallande gediget kriminellt förflutet. Mellan 2009 och 2015 hann han med fyra vändor på kåken, bland annat för misshandel, bedrägeri och urkundsförfalskning.
Robinson har också dömts för stalkning och förtal, och gjort sig skyldig till att betala motsvarande 1,2 miljoner kronor i skadestånd till en 16-åring med syrisk bakgrund som han förtalat. Detta efter att han hängt ut tonåringen som våldsman – trots att det var pojken som var offret i en våldsam attack.
Regisserar på sociala medier
Efter att upprepade gånger ha brutit mot dess riktlinjer för hatiskt innehåll stängdes Robinsons konto på plattformen X (dåvarande Twitter) till slut ner år 2018. Lyckligt nog för Robinson var det inget som bekymrade den nya ägaren Elon Musk som släppte in honom igen 2023.
I dagsläget har Robinson 922 000 följare på X, där han fortsätter att sprida konspirationsteorier och förespråka massdeportation av invandrare.
Betydelsen av sociala medier i de pågående upploppen i Storbritannien kan inte överskattas, menar Patrik Hermansson.
– Det är jättecentralt. Dels kom desinformationen om den påstådda gärningsmannen från början den vägen. Dels ser vi hur de flesta av de här kravallerna organiseras i Facebook-grupper och sprids över sociala medier, förklarar Patrik Hermansson.
Han påpekar att högerextrema krafter i detta fall utnyttjade det faktum att brittisk media initialt inte publicerade namnet på den misstänkta gärningsmannen, då det är förbjudet om denne är under 18 år.
– Det gjorde att det fanns utrymme i att spekulera i vem det var. Men sen är frågan hur stor roll det spelade till slut. Man avslöjade tidigt att det var lögn och kravallerna fortsätter ändå, säger Patrik Hermansson.
Kopplingen till Sverige
Även i svenska högerkretsar är Tommy Robinson en känd figur. Så sent som i våras var han i Sverige för att kampanja mot Migrationsverkets beslut att utvisa koranbrännaren Salwan Momika.
Väl på plats passade han på att spela in ett avsnitt av sin podcast ”Silenced” tillsammans med Sverigedemokraternas oppositionsråd i Region Dalarna, Kent Ekeroth.
Ekeroth, som förutom sina politiska uppdrag är vd för den högerextrema nyhetssajten Samnytt, har också träffat Robinson vid tidigare tillfällen. Exempelvis i England när Ekeroth genomförde en längre intervju med Robinson för Samnytts räkning 2020.
Till Expo har Tommy Robinson berättat om sina kontakter med Kent Ekeroth:
– Jag träffade honom 2010 i Bryssel och beundrar hans arbete.
Risken: ”Ett forum för radikalisering”
Men även om Tommy Robinson är en central figur inom det brittiska högerextrema landskapet är han inte en ensam aktör i det som nu utspelar sig, enligt Patrik Hermansson.
– Vi ser hur hela spektrat av nazistiska och fascistiska grupper i Storbritannien har mobiliserats.
Grupper som Patrik Hermansson beskriver som relativt små men vars medlemmar är erfarna och intresserade av våld och kan mobiliseras snabbt.
– Samtidigt är det hittills inte organiserade demonstrationer det rör sig om, utan man uppmanar helt enkelt medlemmar att gå ut som individer och delta. Det gör att det blir ett väldigt brett och konstigt landskap, säger Patrik Hermansson.
Han oroas särskilt över möjligheten att individer som inte tidigare deltagit i högerextrema grupper eller kretsar kommer närmare i kontakt med den sfären via kravallerna.
– En hel del har nog bara följt de här rörelserna online och möter nu kanske mer erfarna högeraktivister för första gången i verkligheten. Det riskerar att bli ett forum för radikalisering.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.