Hoppa till innehållet

Ekonomi

Ny rapport slår hål på argumentet att lönerna måste hållas tillbaka

Löneandelen som procent av BNP i 11 europeiska länder  Källa: Korpi, W.  ”Socialdemokrater vilsna i en förändrad verklighet” i Arbetarrörelsens forskarnätverk (2010) ”Nya värderingar, nytt samhälle?”
Löneandelen som procent av BNP i 11 europeiska länder Källa: Korpi, W. ”Socialdemokrater vilsna i en förändrad verklighet” i Arbetarrörelsens forskarnätverk (2010) ”Nya värderingar, nytt samhälle?” Bild: Bild: Sveriges riksbank

ETC nyhetsmagasin.

Det här är berättelsen om ett användbart litet mått på inkomstfördelning som nådde ett så högt värde på 70-talet att det fick internationella ekonomiska rådgivare att hoppas på en ”naturkatastrof”: lönernas andel av BNP. En ny rapport slår hål på argumentet att lönerna måste hållas tillbaka.

Året var 1970 och i Paris satt utredare i Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) och skrev på en rapport om ett alarmerande fenomen: löntagarna i världens rikaste länder hade fått en för stor del av kakan under för lång tid. I rapporten ”Inflation – The Present Problem”  oroade sig författarna för att löneökningarna i OECD-länderna hade varit så betydande att den totala lönesumman, mätt som en andel av bruttonationalprodukten, hade ökat på bekostnad av näringslivets vinster.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser