Ekonomi.

2016-08-03 19:00
Så länge nya pengar tillförs ekonomin stiger börsen och bostadspriserna. Bild: Beth A Keiser/AP
Så länge nya pengar tillförs ekonomin stiger börsen och bostadspriserna.

Dold statistik visar ett annat USA

Arbetslösheten i USA är 4,7 procent enligt de officiella siffrorna. Enligt det justerade sättet att räkna. Men med det gamla sättet att räkna är arbetslösheten 22,9 procent, skriver Stefan Koch.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I början av sommaren hände en sak som fick till och med analys-avdelningarna på mainstream-media i USA att klia sig i huvudet. De nya månadssiffrorna kom in. Nästan inga nya jobb och andelen av befolkningen i arbete hade sjunkit ytterligare från redan historiskt låga nivåer. Trots det blev resultatet av alla de dåliga nyheterna en minskande arbetslöshet. Hur hängde det ihop?

Det hänger bara ihop för den som vet att enligt de justerade definitionerna för arbetslöshet är den som inte sökt något arbete de senaste fyra veckorna inte längre arbetslös. När fler människor ger upp sjunker därför arbetslösheten.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Illusioner och Potemkinkulisser? Det finns ett antal nyckeltal som arbetslöshet, inflation och tillväxt. Siffrorna produceras med jämna mellanrum och bestämmer hur vi förstår ekonomin. 4,7 procent arbetslöshet, 1,2 procent inflation och en tillväxt på 2 procent, det är bra siffror. Det vet vi. Det är det starka USA där centralbanken och Obama har räddat ekonomin och hela världen från finanskrisen 2008.

Men all statistik bygger på beräkningsmetoder som först måste bestämmas. På Shadowstats.com beräknas de centrala siffrorna för den amerikanska ekonomin med de gamla beräkningsgrunderna. Allting beräknas alltså med de definitioner som gällde fram till början av 1980-talet. Det är en enkel utgångspunkt med hissnande resultat.

Läs vidare på nästa sida: Metoden för att mäta inflation har ändrats