Replik. .

2015-08-17 19:00

Vi slåss för bostad åt alla

Det finns tyvärr otroligt många människor i Stockholm som är i behov av bostad. Det står nästan 500 000 personer i bostadskön, varav 80 000 söker bostad akut. Som politiker kan jag inte sortera bland alla i behov efter eget tycke, skriver Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margerethe Livh (V), som svar på ett öppet brev från barnfamiljer i Tensta.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Vi kräver att Järvalyftet sätts på paus

Sedan jag började som bostadsborgarråd har jag träffat otroligt många som söker bostad. Alltifrån pensionärer med låg pension till stora barnfamiljer med låga inkomster och något som är tydligt för mig är att Alliansen har lämnat en fullständig katastrof efter sig. Under åtta års tid har de bara byggt för rika och sålt ut nästan 40 000 av våra gemensamma bostäder. Det kommer att ta tid för oss att vända. Men under våra första nio månader har vi rivstartat och hunnit genomföra en hel del:

• Stopp för samtliga ombildningar av allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter

• En sänkning av kraven på inkomst för att kunna söka en bostad från allmännyttan. När det tidigare krävdes tre gånger årshyran för att kunna söka bostad krävs nu endast existensminimum efter att hyran är betald

• Kompiskontrakt där unga personer kan dela på en bostad, utan förlorad kötid, för att samla dagar i bostadskön

• Snabba hus, som kommer att innebära hundratals nya snabbt uppförda bostäder till unga vuxna

• Sist men inte minst. Vi bygger tusentals nya hyresrätter som ska ha en hyra som människor med vanliga inkomster har råd med

I ETC (13/8) fanns ett brev till mig med anledning av ett fall i Tensta där familjer, utan andra alternativ, behövt lämna sina korttidskontrakt när dessa löpt ut. I detta fall är det Svenska bostäder som hyrt ut lägenheterna med tidsbegränsade kontrakt. Det har de gjort för att personer som inte har tillräckligt med tid i bostadskön, under tiden som de har korttidskontrakt, då får möjlighet att samtidigt samla kötid. Den senaste informationen som nu kommer från stadsdelen är att situationen för familjerna är på väg att klaras upp, åtminstone för ett tag framöver.

Det stämmer att jag sagt att man inte kan låta människor gå före i bostadskön. Det finns tyvärr otroligt många människor i Stockholm som är i behov av bostad. Det står nästan 500 000 personer i bostadskön, varav 80 000 söker bostad akut. Som politiker kan jag inte sortera bland alla i behov efter eget tycke. Och bostadsbolagen som jag ansvarar för förmedlar inte heller bostäder, det gör Bostadsförmedlingen. Hos Bostadsförmedlingen finns ett kösystem som är det mest rättvisa system vi har i dagsläget för att det är transparent och bygger på dagar i kön. Det är fullkomligt nödvändigt för att människor utan pengar på banken faktiskt ska ha någon som helst chans till en bostad i den här staden.

Det betyder tyvärr inte att det är lätt att få bostad eftersom de privata värdarna ställer högre inkomstkrav på sina hyresgäster än vad våra allmännyttiga bostadsbolag gör, ibland så högt som fyra gånger årshyran. Vi har ändrat våra regler, men vi bestämmer inte över de privata värdarna. I akuta fall måste socialtjänsten träda in och skriva förtursutlåtanden, men det är hårt tryck även på dessa bostäder på grund av bostadsbristen, och det arbetar vi med på alla fronter.

Jag har själv varit starkt kritisk till Järvalyftet som till stor del varit ett uppifrån-projekt. Men renoveringar av miljonprogrammet måste göras. Jag bor i Rinkeby sedan 30 år och vet att situationen är akut. Att skjuta på nödvändiga renoveringar riskerar att leda till mycket allvarliga skador. Renoveringarna har också varit ett krav från vänster eftersom det är djupt orättvist att människor i miljonprogrammen ska bo i förfallna bostäder. Hur renoveringarna genomförs är dock något vi absolut måste bevaka, vi vill ha renoveringar på hyresgästernas villkor.

Jag kan garantera att Vänsterpartiet och jag själv arbetar konstant för att vara den kraft som ser till att det byggs bostäder för vanliga människor och vi välkomnar alla som har idéer och förslag som kan hjälpa. Jag tror att vi som har samma mål åstadkommer mer om vi är enade än om vi är splittrade.

Ann-Margarethe Livh 
Vänsterpartistiskt bostadsborgarråd i Stockholm.