Debatt. .

2015-08-25 17:00
Bild: Pontus Lundahl/TT

Vi måste bryta polariseringen

Det har gått tre månader sedan Socialdemokraternas 36:e ordinarie partikongress. Kongressen kommer att vara den enskilt viktigaste händelsen som påverkar Sveriges framtid under de kommande åren, skriver Kari Parman, ordförande för Socialdemokraterna i Gnosjö.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Beslut avgörande för Sveriges framtid togs bland annat kring viktiga frågor såsom delad föräldraförsäkring, missbruket av otrygga visstidsanställningar, att de offentliga investeringarna måste öka, att 45 000 nya bostäder måste byggas årligen fram till år 2030 samt att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.

Dessa för vår framtid väsentliga frågor har emellertid kommit i skymundan, medan frågor som berör invandring och dess kostnader helt dominerar den svenska polemiken. De enkla lösningarnas retorik har vilselett alltför många. Avsaknaden av tydliga visioner för ett framtida samhälle och oförmågan till sakligt bemötande av de politiska avarterna har blivit en belastning för arbetarrörelsen.

Kampen för ett samhälle som genomsyras av medmänsklig anständighet måste gå vidare och Socialdemokratin måste återta initiativet i svensk politik och bli den progressiva rörelse som så många människor drömmer om. Men för att lyckas med detta krävs mod och hårt arbete. Vi måste bryta den starka polariseringen och hitta hållbara lösningar på integrationsproblemen. Vi måste försvara demokratins principer, bekämpa intolerans och återupprätta tilltron till välfärdsstaten samtidigt som vi strävar mot ett samhälle där allas behov tillgodoses.

Kari Parman 
Ordförande för Socialdemokraterna i Gnosjö.