Debatt. .

2015-05-22 03:31
Vi vill se på satsningar på välfärden som investeringar. Så ökar vi Malmöbornas välmående samtidigt som vi minskar kostnaderna. Det är vad Vänsterpartiet menar med ansvar och hållbarhet, skriver debattörerna.  Bild: Bertil Ericson/TT
Vi vill se på satsningar på välfärden som investeringar. Så ökar vi Malmöbornas välmående samtidigt som vi minskar kostnaderna. Det är vad Vänsterpartiet menar med ansvar och hållbarhet, skriver debattörerna.

Vi håller det rödgröna löftet

I ett försök att slippa prata om nedskärningarna utmålas nu en skattehöjning som oansvarig. Den här retoriken har vi vant oss vid att höra från högern, men det är med sorg vi nu hör samma sak från Socialdemokraterna, skriver Vänsterpartiet i Malmö, som valt att avbryta budgetsamarbetet med S och MP.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För två veckor sedan, under budgetförhandlingarna i Malmös rödgröna styre, ställdes Vänsterpartiets delegation inför ett ultimatum. Antingen accepterar vi Socialdemokraternas och Miljöpartiets krav på minst 100 miljoner i nedskärningar, eller så får vi inte vara med och förhandla om den budget som vårt samarbete vilar på.

Inledningsvis antog vi att det var en fråga om resursbrist och vi vände därför på varje sten för att hitta alternativ till nedskärningar. Vi vill vara med och förhandla för vi vet att resultatet blir bättre med Vänsterpartiet vid bordet, och vi föreslog därför flera lösningar. Vi gick till val på att höja skatten efter åtta år av den borgerliga regeringens skattesänkningar, och med ett rekordresultat i ryggen kände vi ett starkt mandat från malmöborna.

Men det visade sig att nedskärningarna inte var en fråga om resursbrist – S och MP vill använda nedskärningar som ett sätt att styra. Genom att inte räkna upp anslagen för de årliga pris- och löneökningarna vill man tvinga verksamheterna att dra ned på sina kostnader – huvudsakligen löner till anställda, varav nästan 80 procent är kvinnor. Det kommer självklart att drabba kvaliteten i Malmös välfärd.

Nu vill S och MP få debatten att handla om ansvar. I ett försök att slippa prata om nedskärningarna vill man utmåla en skattehöjning som oansvarig. Denna retorik har vi vant oss vid att höra från högern, men det är med sorg vi nu hör samma sak från Socialdemokraterna. För ansvar är inte att minska bemanningen i välfärden när den tvärtom måste ökas. Det går inte att skära ner idag och tro att det kommer leda till mer resurser imorgon. Vi menar att ansvar är att satsa på välfärden, och vi är inte ensamma.

För två år sedan presenterade Kommissionen för ett hållbart Malmö sin slutrapport. Under två år hade forskare och tjänstemän undersökt data, analyserat studier och sammanställt erfarenheter för att svara på frågan: Hur gör vi Malmö hållbart – ekologiskt, socialt och ekonomiskt? Svaret var tydligt.

Långsiktig social och ekonomisk hållbarhet når vi genom sociala investeringar. Genom att satsa på invånarnas välfärd tidigt undviker vi lidande, men också ekonomiska kostnader längre fram. Tillräckligt med resurser och personal i äldreomsorgen minskar fall- och vårdskador. Satsningar på utbildning leder till bättre hälsa hela livet och minskar vårdkostnader på lång sikt. Det är inte svårt att förstå, men det är fråga om ett nytänk. Kommissionen skriver bland annat:

”Ett hinder för att tänka i termer av sociala investeringar är att de nuvarande styrsystemen för kommunen reflekterar en världsbild med ekonomisk hållbarhet som den enda intressanta aspekten. Eftersom ekonomisk tillväxt sätts i högsätet definieras alla utgifter i den sociala sfären, till exempel skola vård och omsorg, som kostnader.”

Vi vill istället lyssna på Malmökommissionen och se på satsningar på välfärden som investeringar. Så ökar vi Malmöbornas välmående samtidigt som vi minskar kostnaderna. Det är vad Vänsterpartiet menar med ansvar och hållbarhet.

Efter valsegern 2014 gick vi in i det rödgröna samarbetet med stärkt mandat. I vår överenskommelse hade det sociala investeringsperspektivet en framskjuten roll, och vi såg framemot att leda Malmö i rätt riktning. Det vill vi fortfarande, för politiken blir bättre med Vänsterpartiet, och vi är beredda att förhandla. Vår hand förblir utsträckt till dem som vill driva vänsterpolitik. Vi håller det rödgröna löftet.

Hanna Gedin
Kommunalråd (V)

Daniel Sestrajcic
Ordförande Vänsterpartiet Malmö