Hoppa till innehållet

Corona

Debatt: Livsviktiga frågor får inte glömmas bort under coronakrisen

När det gäller flyktingars rättigheter är det som om EU:s brutalitet och brott mot de mänskliga rättigheterna vid Greklands gräns nu glömts bort, skriver Malin Björk. Till vänster bild från Lesbos.
När det gäller flyktingars rättigheter är det som om EU:s brutalitet och brott mot de mänskliga rättigheterna vid Greklands gräns nu glömts bort, skriver Malin Björk. Till vänster bild från Lesbos. Bild: Foto: TT/AP/Panagiotis Balaskas, TT

Dagens ETC.

Låt inte coronakrisen få oss att glömma klimatet, flyktingars rättigheter eller förföljelsen av hbtq-personer. Det skriver EU-parlamentarikern Malin Björk från ett Bryssel som präglas av självisolering.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Här i Bryssel har EU-parlamentet varit stängt i flera veckor för externa besökare. Vi andra, anställda och ledamöter, uppmanas att jobba hemifrån. Alla utskottsmöten har ställts in. Från och med den här veckan håller också skolor, restauranger, barer och affärer stängt. Alla Brysselbor uppmanas hålla sig hemma och minimera de sociala kontakterna.

Det som händer är extraordinärt och hanterar vi inte spridningen av coronaviruset på ett bra sätt riskerar många människor att dö. Det är därför hoppingivande att se, som Shora Esmailian påpekat i Svd, att coronakrisen fått makthavare, av vitt skilda politiska hemvister, att fatta drastiska beslut som inte verkat möjliga före coronautbrottet. 

Frankrikes högerliberala president Macron medger plötsligt värdet av gratis, offentlig sjukvård för alla. I Sverige har regeringen hörsammat vänsterns förslag att ta bort karensdagen och Moderaternas ledare Ulf Kristersson har efterlyst ett statligt lager av skyddsutrustning och mediciner. Europeiska centralbanken och olika europeiska regeringar har utlyst massiva ekonomiska insatser för att förhindra de värsta ekonomiska smällarna. På en vardaglig nivå är det också fint att se hur många som erbjuder sig att hjälpa sina äldre grannar med att handla.

Själv hoppas jag också att många fler nu inser hur viktigt det är att ha gemensamma tillgångar och verksamheter för att klara stora utmaningar. Att marknaden inte klarar det.

Men mitt i allt detta ser jag också att andra livsviktiga frågor aktivt ”glöms” bort och att coronaviruset används för att försöka trycka tillbaka en klimatprogressiv dagordning. 

Som ett brev på posten har till exempel har Europas egen Trump, Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš, gått ut och krävt att “Europa ska glömma den gröna given och istället fokusera på coronaviruset.” Den gröna given är som bekant ett paket med klimatåtgärder, ett försök från EU-kommissionen att visa att de vill göra något mot klimatkrisen. Även om vi i vänstern och miljörörelserna tycker att kommissionens förslag är relativt tandlöst är signalen att EU vill ta klimatkrisen på allvar viktig för alla oss som vill se till att skärpa klimatlagstiftningen. Men för Babiš är det alltså viktigare att Tjeckien får puttra på som vanligt med sin kärnkraft och sitt kol. Även en polsk regeringsrepresentant har tagit tillfället i akt och krävt att EU på grund av corona bör skrota EU:s utsläppssystem den 1 januari nästa år, eller åtminstone att Polen bör undantas från systemet.

När det gäller flyktingars rättigheter är det som om EU:s brutalitet och brott mot de mänskliga rättigheterna vid Greklands gräns nu glömts bort. Detta trots att brotten fortsätter och att situationen på de grekiska öarna aldrig någonsin varit mer fruktansvärd och ohållbar än nu. Hjälporganisationer skickar larmrapporter om förhållandena och om risken för vad ett utbrott av covid-19 skulle leda till. De äldre och sårbara flyktingarna måste omedelbart evakueras och sättas i säkerhet, och vi måste få igång ett större europeiskt omfördelningsprogram för att avlasta ö-lägren. Men från vår egen regering och från vår egen kommissionär Ylva Johansson ekar tystnaden. 

Samtidigt med utbrottet av coronaviruset nås jag också av nyheten att den polska hbtq-aktivisten Kuba Gawron hotas att stämmas av den inflytelserika konservativa organisation Ordo Iuris för att han gjort en “hatets karta” över de områden som antagit deklarationer om så kallade “hbtq-fria zoner” eller andra hbtq-hatande dokument. Kuba Gawron var en av de aktivister som jag och EU-parlamentets hbtq-grupp bjöd in till EU-parlamentet i Strasbourg i november, när parlamentet debatterade de hbtq-fientliga deklarationerna som över 80 lokala polska parlament dittills antagit. I december antog parlamentet en resolution där deklarationerna fördömdes, men förföljelsen av hbtq-personer i Polen har inte stoppats. Nu är tystnaden i det närmaste total, trots att vi vet att vi måste agera skyndsamt. 

Medan hanteringen av coronapandemin måste få dominera våra medier, samtal och tankar en tid framöver får vi inte släppa taget om andra bokstavligen livsviktiga samhällsfrågor. Coronatider eller ej – vi måste fortsätta försvara klimatet, flyktingars rättigheter och grundläggande mänskliga rättigheter.

Ämnen i artikeln