Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vänstern ska bekämpa kapitalets automatik

Ett exempel på utarmning av de anställdas arbetsinnehåll och egenmakt kan ses i utvecklingen på de stora lagren, menar debattörerna.
Ett exempel på utarmning av de anställdas arbetsinnehåll och egenmakt kan ses i utvecklingen på de stora lagren, menar debattörerna. Bild: Bild: Adam Ihse/TT

Dagens ETC.

Den svåraste utmaningen för den politiska vänstern och arbetar- rörelsen i dagens globala, automatiserade gigekonomi är att begränsa och förhindra utarmningen av arbetskraften.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi är några medlemmar i V Uppsala som läser ”Kapitalets automatik” av Mikael Nyberg. Boken innehåller många exempel på hur privatisering, robotisering och automatisering parat med ”scientific management”, standardiseringar och certifieringar urholkar arbetares och tjänstemäns kollektiva makt över sina arbeten. Det leder också till kontrollbyråkrati, management-by-stress och systematisk dumhet.

Nyberg beskriver vad som hände när snöröjningen i Stockholm konkurrensutsattes. Tidigare användes egna anställda som efter behov upphandlade hjälp av väl intrimmade ”bönder från omgivningarna som satte sig i sina traktorer för att ploga snö… i ett välorganiserat sammanhang som leddes av erfaret folk”. Efter den ideologiskt påtvingade privatiseringen övertog Peab Drift och Underhåll som anlitade olika underentreprenörer utan lokalkännedom. Kaos följde och den kollektiva kunskapen hos arbetare, arbetsledare och tjänstemän spreds för vinden.

Ett annat exempel på utarmning av de anställdas arbetsinnehåll och egenmakt är utvecklingen i de stora lagren. I systemet P2V (Pick to voice) har arbetarna headset där en automatröst talar om exakt vad de ska göra: vilken hylla, vilket fack och så vidare. Nyberg citerar en klubbordförande vid Arla i Göteborg:

”Man känner sig fördummad av systemet”.

Som Dagens ETC just visat drivs Apoteas lager i Morgongåva enligt samma modell.

Det kollektiva kunnandet på golvet och vid bandet ersätts med ordergivning av en artificiell intelligens. Utvecklingen gör arbetare och tjänstemän utbytbara, företagen går över till ”flexibel arbetskraft i flexibla nätverk”. Arbetskraft kontrakteras till exempel i Mexikos Silicon Valley för några månader i taget av bemanningsbolag som arbetar åt stora IT-bolag som IBM. Rekryterarna vill ha ”folk som inte har någon större självkänsla… dina färdigheter kommer i andra hand… det viktigaste är att du inte bråkar”.

Dagens kapitalism präglas av extrem maktkoncentration och expansion till nya områden. Allt fler företeelser görs till varor eller tjänster, som den svenska välfärden. Kapitalet hanterar kunskap som en vara och försöker låsa in den i varje led av utvecklingen. Forskning och utveckling splittras på olika företag, samarbete ersätts av företagshemligheter. Digitala tjänster organiseras för största möjliga monopolställning. 

Utvecklingen som Nyberg beskriver innebär en stor utmaning för den politiska vänstern. Det krävs en mångfacetterad strategi.

1. Offentlig sektor: Plan för avprivatisering av verksamheter som lagts ut på privata utförare. Strid mot Lagen om offentlig upphandling som tvingar offentlig sektor att upphandla sina inköp, vilket inte gäller för privat sektor. Ersätt marknadsorienterade styrmodeller, köp och sälj-system och detaljerade krav på rapportering och uppföljning med tillit till professionerna.

2. Fackliga rättigheter och kollektivavtalsmodellen: Dagens strid för fackföreningarnas rätt att utan politiskt hot förhandla med arbetsgivarna när det gäller Las avgörande.

3. Arbetares direkta inflytande och makt i arbetslivet: Ett exempel från vår kommun är det personalägda konsultföretaget Bjerking som i våras erhöll Jämlikhetspriset.

Men den svåraste utmaningen för den politiska vänstern och arbetarrörelsen i dagens globala gigekonomi är att genom internationell samverkan begränsa och förhindra utarmningen av arbetskraften. En så stor, svår och komplex fråga att vi anser att Vänsterpartiets nya programkommission snarast bör tillsätta en särskild arbetsgrupp för att ta fram förslag rörande detta inför kongressen 2024.