Hoppa till innehållet

Smålands Folkblad

Debatt: V: Ingen repris i landstinget

Smålands Folkblad

Nu ger till slut också alliansen + (MP) Vänsterpartiet rätt när de presenterar sitt förslag till budget i landstinget, skriver Inga Jonasson.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Smålands Folkblad som står för åsikten.

Nu ger till slut också alliansen + (MP) Vänsterpartiet rätt när de presenterar sitt förslag till budget i landstinget, skriver Inga Jonasson.

Vänsterpartiet lyfte i våras upp frågan om den ökande administrationen i landstinget. Antalet årsarbetare på landstinget kansli visade sig ha skjutit i höjden med 10 procent under åren 2009-2012. Inom sjukvården låg däremot ökningen av antalet årsarbetare på blygsamma 1-2 procent under motsvarande tid. Det har naturligtvis stört den styrande alliansen att Vänsterpartiet tidigt varnade för att privatiseringarna i primärvården skulle komma att kräva allt mer av kontroller och byråkrati. Nu ger oss statistiken och verksamheterna rätt, tyvärr får man väl säga, för det är skattepengar som borde ha gått till andra angelägnare behov.

Och nu ger till slut också alliansen + (MP) Vänsterpartiet rätt när de presenterar sitt förslag till budget i landstinget för 2013. Där föreslås, utan närmare precisering, en besparing på 5 procent av administrationen! Men om borgarna i landstinget verkligen menar allvar med att dra ner på byråkratin då skulle de omedelbart skrinlägga sina planer på fortsatt privatisering, nu också inom sjukhusvården. Det finns många skäl till kritik av detta, men ett är att de administrativa kostnaderna kommer att fortsatt öka. (V)i kommer att få rätt igen.

Men alliansen ger sig inte, istället väljer de att gå vidare med en liknande privatisering av specialistsjukvården, detta trots att uppenbara brister i ersättningssystemet inom primärvårdens s.k. vårdval har uppdagats under året. Det diagnosrelaterade systemet har visat sig kunna manipuleras i syfte att få mer pengar. Plötsligt har ögondiagnoser, astma och depressionsdiagnoser ökat lavinartat på vissa vårdcentraler.

Vänsterpartiet varnade tidigt också för detta, för konsekvenserna av att splittra upp primärvården och att släppa in privata vinstintressen i vården. Våra varningar visade sig minst sagt berättigade! Vi uppmanar därför den borgerliga alliansen att dra i handbromsen, stoppa införandet av ett sådant system också i sjukhusvården – vi vill inte se reprisen.

Patienter skall inte vara kunder, sjukhusen inte stormarknader och läkarna inte verkställande direktörer!

Inga Jonasson
gruppledare, Vänsterpartiets Landstingsgrupp

Ämnen i artikeln