Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Stoppa renovräkningarna – säg nej till marknadshyror

Bostadspriserna har under åren stigit. När hyrorna därtill höjs på grund av renoveringar tvingas hyresgäster flytta, samtidigt som privata bolag går med vinst. Debattörerna kräver en socialt hållbar bostadspolitik och ett stopp på renovräkningarna.
Bostadspriserna har under åren stigit. När hyrorna därtill höjs på grund av renoveringar tvingas hyresgäster flytta, samtidigt som privata bolag går med vinst. Debattörerna kräver en socialt hållbar bostadspolitik och ett stopp på renovräkningarna. Bild: Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dagens ETC.

Gunilla har tvingats flytta fyra gånger när hyrorna höjts efter renoveringar. Gunilla packar och flyttar medan bolag som Rikshem, Akelius och Victoria Park får priser för sina lukrativa affärsmodeller. Det här behöver få ett stopp. Stärk hyresgästernas ställningar, skriver föreningen Alla ska kunna bo kvar som demonstrerar idag mot marknadshyror.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Gunilla och Eivor är systrar. De började sina vuxna liv på 60-talet, och trots dåtidens bostadsbrist lyckades de hitta varsin lägenhet, bara 300 meter från varandra. Lägenheterna var byggda med kvalitet, de var rymliga och hade fint ljusinsläpp. Båda har berättat hur de trivdes med sina nya hem. De säger själva, att de kände sig värdiga.

I slutet av 90-talet började Eivors lägenhet, som är en bostadsrätt, stiga i värde. Hon hade köpt den för 8 000 kronor. Idag är den god för 3 miljoner. Men Eivor säljer inte. Hon vill, och kan, bo kvar. Gunillas lägenhet är en hyresrätt. Gunillas inkomst var låg, men hyran överkomlig. Men när hyran efter en renovering hoppade från 8 000 till 12 000 kronor, då gick det inte längre.

Eivor är rik. Gunilla är renovräkt. Det märks. Eivor är frisk, hon träffar vänner och åker på resor. Njuter av sin pension. Gunilla kämpar med hälsan. Har flyttat fyra gånger. Hon oroar sig, sover dåligt och kroppen värker.

Vi behöver en socialt hållbar bostadspolitik, som tar itu med den ökande bostadsojämlikheten. Idag finns ingen plan för att komma tillrätta med den rådande bostadskrisen, bara ett alltför enkelt recept; ”bygg, bygg om, bygg mer”. Men, vi kommer inte kunna bygga oss ur den här situationen.

Renovräkning ökar klassklyftor och leder till att hyresgäster tvingas packa och flytta, ibland flera gånger. En halv miljon lägenheter ska renoveras, hälften är redan klara (Trä och Möbelföretagen, 2017), och var tredje hyresgäst hotas av renovräkning, om inget görs (Hyresgästföreningen, 2016).

Gunilla packar och flyttar medan bolag som Rikshem, Akelius och Victoria Park får priser för sina lukrativa affärsmodeller. Internationellt kapital använder Sveriges hyresbestånd som en kassako. Blackstone sålde nyligen hela sitt bestånd efter bara några år i Sverige, och tog med sig en vinst på otroliga sex miljarder. Marknadshyror skulle ytterligare öka de här aktörernas intresse för våra hem.

Vi som redan varit med om renovräkning, vi förstår inpå bara skinnet vad det innebär att deala med en hyresvärd som sätter pengar och förtjänst framför rätten till ett värdigt hem. Marknadshyror, skulle förutom att kraftigt höja hyrorna, även försvaga boendes position i bostadsområdet. Konkret, i vardagen, innebär detta sämre information, eftersatt underhåll, falska fakturor, undermåliga renoveringar och hot om (reno)vräkning.

Att Eivor idag är god för 3 miljoner, medan Gunilla inte har råd med present åt barnbarnsbarnet, det är en följd av politiska beslut. Den utvecklingen ska vi vända. Och här är fyra konkreta förslag, bara som början, små steg i riktning mot ökad värdighet i boendet, för alla:

1. Damma av Agneta Börjessons statliga utredning ”Stärkt ställning för hyresgäster” (SOU 2017:33). Hyresgästers stärkta ställning är en förutsättning för social hållbarhet.

2. Sätt inkomsttak på Rot och fasa ut räntebidragen. Det ägda boendet fick genom dessa subventioner 27 miljarder kronor, bara under 2019.

3. Behåll allmännyttan. Rea inte ut våra hem till privata bolag!

4. Låt allmännyttan behålla sina pengar. Kommunerna har sedan 2015 plockat ut totalt 3,3 miljarder kronor ur sina hyresbolag. Använd dessa pengar för att renovera istället.

Det finns naturligtvis mycket mer som skulle kunna göras. Om viljan finns. Vi som upplevt renovräkning har många bra förslag. Men marknadshyror? Nej tack!

00:00 / 00:00