Debatt. .

2015-07-22 03:00
Aftab Soltani.
Aftab Soltani.

Slöjan räddade mig från samhällets skönhetsideal

För ett tag sedan publicerade vänsterpartisten Amine Kakabaveh (Expressen 22/5) en artikel om hur de muslimska kvinnoförtryckande männen med vita klänningar och skägg hade tagit över förorterna och producerat IS-krigare. Detta tyckte hon bland annat skulle åtgärdas genom indragna bidrag till moskéer.

Jag tyckte att det var helt sjukt att denna bristande analys kom från en kvinna i ett så kallat antirasistiskt parti. Så jag förklarade för Kakabaveh att det inte är islam som producerar IS-krigare utan att bilden är mer komplex än så. Detta var så klart ingen ursäkt till att man åker ner och dödar oskyldiga människor, men komplexa företeelser kräver komplexa analyser om man verkligen vill förebygga problemen.

Men som många andra är Kakabaveh bara vänster när det passar och när det kommer till muslimerna går det hur bra som helst att vara liberal och diskutera strukturella problem ur ett individperspektiv.

Hon fortsätter sedan och jämföra mig med regimvänliga kvinnor i Iran (där hon växt upp) som lärt sig tolerera ”islams förtryck”. Vad denna islam är behöver förstås inte förklaras. För i den islamofobiska tankevärlden är islam ett väsen, som förtrycker, infiltrerar och som vi bara blint styrts utav.

Även om man ser till alla Kakabavehs efterhandsförklaringar tog den seriösa debatten slut för längesen. Hur ska en person sitta och ta beslut för svenska folket, som har islam som andra största religion, när hennes attityd mot muslimer och islam ständigt och enbart påverkas av hennes trauma/upplevelser av Irans regering?

Det blir skrämmande att se hur en självutnämnd antirasistisk feminist inte klarar av att ha flera tankar i huvudet samtidigt och istället väljer ytliga analyser och en retorik som får riktiga konsekvenser för oss politiskt såväl som privat.

Denna debatt har spårat ur totalt och gynnar inte någon annan än förortskarriärister och deras ”hedersvåldsprojekt”, vilket kriminaliserar våra föräldrar på ett särskilt sätt och målar upp oss som offer.

Senast idag fick jag höra ifrån en släkting att jag skulle akta mig från att bli utkastad ifrån balkongen av min man, för ”dessa muslimska män är ju så våldsamma”. Tack Kakabaveh. Det är tack vare sådana som du och din förenklade retorik jag inte längre kan närvara på släktkalas utan att bli utstirrad eller kränkt på grund av att jag bär slöja. Det är tack vare sådana som du som jag inte kan vara säker på om jag idag slipper glåporden, hoten och de fördömande blickarna. Nej tack, jag vill inte bli räddad av dig. Slöjan på mitt huvud är det som räddade mig ifrån samhällets skönhetsideal.

Mitt konkreta förslag på vår situation är fortfarande att vi behöver seriösa islamutbildningar, fria från alla koloniala föreställningar om islams inneboende ondskefulla väsen. Om något påvisar den här debatten att detta är nödvändigt i Sverige och bör finnas tillgängligt att studera.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Aftab Soltani 
Grundare av Hayat – en förortskvinnorörelse