Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Satsa på civil krisberedskap – inte på att rusta militären

Feministiskt intiativ vill omfördela från invasionsförsvar till ett modernt insatsbaserat försvar: Från ensidiga militära verktyg mot tänkta anfall till civil beredskap inför pandemier, miljökatastrofer och andra hot mot vår säkerhet.
Feministiskt intiativ vill omfördela från invasionsförsvar till ett modernt insatsbaserat försvar: Från ensidiga militära verktyg mot tänkta anfall till civil beredskap inför pandemier, miljökatastrofer och andra hot mot vår säkerhet. Bild: Bilder: TT / Shutterstock

Dagens ETC.

Feministiskt initiativ vill ”omrusta” försvaret och prioritera säkerhet för alla här och nu. ”Vi vill omfördela från invasionsförsvar till ett modernt insatsbaserat försvar och civil beredskap inför pandemier och andra reella hot mot vår säkerhet”, skriver Luis Lineo (Fi) och Martin Jordö (Fi).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Enligt Folkhälsomyndigheten har nästan 8 000 personer i Sverige avlidit med covid-19. Tryggheten, säkerheten och ekonomin i Sverige påverkas, hela samhället prövas. Feministiskt initiativ ser coronapandemin som det största säkerhetshotet mot Sverige sedan andra världskriget.

Allt tyder på att fler pandemier tyvärr är att vänta framöver. Över-föring av virus från djurpopulationer har ökat dramatiskt i takt med människans rovdrift av naturen, och det globaliserade samhället gör att pandemier sprids blixtsnabbt. Men coronapandemin har blottlagt hur dåligt rustat Sverige är mot den här typen av säkerhetshot.

Den goda nyheten är att pandemier och andra säkerhetshot kan mötas med feministisk politik, mer samarbete och solidaritet. Nationalism och militarism är inte svaret på utmaningarna, tvärtom drar de resurser från civil krisberedskap till ineffektiva satsningar.

Vi måste ha betydligt högre ambitioner i politiken för civil krisberedskap. Ett första steg är att implementera en uppdaterad och bredare syn på säkerhet. Det krävs också beredskap för att mer effektivt hantera pandemier. Men även bränder och översvämningar, cyberhot och terrorism. 

2009 moderniserade dåvarande regering delvis säkerhetspolitiken. Den nya inriktningen, som innebar en breddad syn på säkerhetspolitiken, skulle få löpa fram till år 2023 men avbröts i förtid. I den försvarspolitiska inriktningen för 2016–2020 framgår istället att Sverige ska återuppta planeringen för totalförsvaret, det vill säga att förbereda Sverige för krig.

Men den förändrade hotbilden som angavs 2009 har inte ändrats. Under åren sedan dess har klimatproblematiken istället accelererat. Trots detta har Sverige ändrat inriktning till förmån för en återgång mot invasionsförsvar, upprustning och skydd av nationens gränser. Det är en irrationell prioritering, styrd av maskulint tänkande kring antagonistiska hot snarare än evidensbaserad fakta.

Ett exempel är Jas. Totalkostnaden för ett Jas-plan är cirka en miljard kronor – lika mycket som hela budgeten för MSB. Sverige har genom åren köpt över 200 stycken Jas-plan. Förra veckan avslöjades att Försvarsmakten äskar tolv extra miljarder för en tidigare oberäknad fördyrning. En summa som motsvarar Folkhälsomyndighetens budget under 25 år framöver.

Feministiskt initiativ vill omrusta försvaret och prioritera säkerhet för alla här och nu. Vi vill omfördela från invasionsförsvar till ett modernt insatsbaserat försvar. Från ensidiga militära verktyg mot tänkta anfall – till civil beredskap inför pandemier, miljökatastrofer och andra hot mot vår säkerhet.

Vi vill bland annat:

• Avskaffa den nyligen återinförda militära värnplikten och istället satsa på en frivillig civil utbildning i krisberedskap via MSB.

• Fördubbla anslagen till MSB och utveckla mer effektiv civil krisberedskap.

• Se mer av utbyte och samverkan kring säkerhetshot i Europa. Det är så vi får kraften att möta pandemier, klimathot, terrorism och naturkatastrofer. Därför är vi även för förtätat samarbete kring civil säkerhet i EU, men motsätter oss militarisering av EU.

• Att Sverige går före och visar vägen, både när det gäller mänsklig säkerhet och internationell samverkan och bidrag vid kriser.

Feministiskt initiativs förslag att omfördela cirka 15 miljarder av Försvarsmaktens anslag till satsningar på mänsklig säkerhet, civil krisberedskap och säkerhetshöjande bistånd är unikt inom svensk politik. Tills vi får möjlighet att bidra till denna omställning av svensk säkerhetspolitik hoppas vi att hjältarna inom svensk vård och omsorg, som kämpar med att motarbeta pandemin, får de resurser som behövs.

/////////////////////////////////////////////

Luis Lineo (Fi)
säkerhetspolitisk talesperson

Martin Jordö (Fi)
ekonomisk-politisk talesperson