Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Så stoppar vi skitlivet

ETC Stockholm.

Allt fler arbetar med en osäker anställning. Otryggheten leder till sämre arbetsmiljö och större risk för sjukdom. Debatten handlar om hur jobb ska skapas i stället för hur vi arbetar. Det är dags att skapa en tryggare arbetsmarknad, skriver författarna till boken Stoppa skitlivet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

Allt fler arbetar med en osäker anställning. Otryggheten leder till sämre arbetsmiljö och större risk för sjukdom. Debatten handlar om hur jobb ska skapas i stället för hur vi arbetar. Det är dags att skapa en tryggare arbetsmarknad, skriver författarna till boken Stoppa skitlivet.

Nästan 700 000 personer i Sverige har tillfälliga anställningar och antalet ökar ständigt. Vi känner alla någon som går från visstid till visstid, och från prov- till projektanställning utan någonsin få en tillsvidareanställning. Du kanske också känner någon som inte vet om hen har jobb för dagen förrän hen har fått ett sms från chefen på morgonen.

Man skulle kunna se tillfälliga anställningar som en språngbräda till ett fast jobb, men siffrorna visar en annan verklighet. 65 000 personer har varit visstidsanställda hos samma arbetsgivare i fem år ­eller längre. Verkligheten för den som är tillfälligt anställd kan bli minst sagt ganska utsatt och leda till allvarliga konsekvenser.

Flexiblitet har kommit att bli ett honnörsord på arbetsmarknaden. Du ska vara flexibel och flytta dit jobben finns och vara flexibel nog att ta vilket jobb som helst oavsett villkoren. Detta förstärks av allians­regeringens ”arbetslinje” vars huvudbudskap är jobb till vilket pris som helst.

Allt fler ställer i flexibilitetens och arbetslinjens namn upp på att ta jobb som gör dem sjuka. En arbetsmarknad där arbetstagarna betalar med sin hälsa för att passa in i arbetsgivarnas idéer om flexibilitet är en infekterad arbetsmarknad baserad på slit och släng-ideal.

När du har gett allt du har, jobbat över och tagit extra skift i hopp om att chefen ska vilja se din potential och ge dig fast jobb så blir besvikelsen stor när du märker att du istället har tickat fram som ett anonymt nummer på personalavdelningens lista över ”risk för inlasning”.

Istället för ett tryggt jobb blir du uppsagd i lagom tid innan LAS-reglerna tvingar arbetsgivaren att ge dig en tillsvidaretjänst. En ny person tas in för att göra det jobb som du sköter exemplariskt. Efter en månad ringer chefen och uppmanar dig att skaffa F-skatte­sedel för då kan du få ditt jobb tillbaka. Bara du fakturerar istället för att stå på lönelistan.

Du märker snart att som F-skattare gör du allt precis som du gjorde som anställd. Skillnaden är att du nu inte har rätt tjänstepension, att det är dyrare att vara hemma och sjuk, och att du inte kommer att klara dig ekonomiskt om du skulle hamna mellan två jobb.

Hög arbetslöshet i kombination med en politik baserad på en ideologi baserad på ”djungelns lag”, det vill säga att den starkaste vinner, är anledning till den utspridda och ökade otryggheten på arbetsmarknaden. Debatten handlar allt oftare om HUR vi skaffar nya jobb istället för att prata om vilka jobb som skapas.

I höst har både Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan kommit ut med rapporter som beskriver en ny verklighet på svensk arbetsmarknad. Arbetsmiljöverket konstaterar att bemanningsanställda har sämre arbetsmiljö än andra och

Försäkringskassan rapporterar att sjuktalen ökar kraftigt. Det är psykiskt ohälsa som ökar mest, och det är förmodligen ingen slump att sjuktalen ökar mest bland kvinnor och yngre. Det är samma grupper som drabbas mest av tillfälliga anställningar som också är en växande grupp. SCB har för tredje gången i år redovisat att tillfälliga anställningar ökar. I oktober var antalet uppe i 697 000 personer.

Den här veckan publicerar Arena Idé boken Stoppa skitlivet. Vi har samlat strategier och förslag som kan stoppa det skitliv som många med otrygga anställningar tvingas leva. Boken innehåller förslag på konkreta åtgärder som kan och måste genomföras. Här är några av de viktigaste:

• Begränsa möjligheten att stapla visstider.

• Begränsa möjligheten att ­ersätta permanent personal med bemanningsföretag.

• Inkludera visstidsanställda i omställningsavtalet.

• Stärk skyddet för F-skattare både i lag och kollektivavtal.

• Skatteverket bör granska arbetsplatser som misstänks för att i strid mot rådande arbetstagarbegrepp omvandla anställda till egenföretagare/F-skattare.

• Bemanningsanställda ska ha samma löner och arbetsvillkor som tillsvidareanställda.

• Förbud mot delade turer

• Öppna den fackliga verksamheten för personer i osäkra anlitandeformer.

Shadé Jalali
Mats Wingborg

Författare till boken Stoppa skitlivet, Arena Idé

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00