Debatt. .

2015-05-28 03:11
”Aldrig hade vi tillåtit att våra kommunala skolor lär ungdomar att kvinnor och män i grunden är helt olika, därför borde vi inte heller tillåta detta i den statligt etablerade körskoleundervisningen”, skriver Fredrik Strelert.  Bild: Claus Gertsen/TT
”Aldrig hade vi tillåtit att våra kommunala skolor lär ungdomar att kvinnor och män i grunden är helt olika, därför borde vi inte heller tillåta detta i den statligt etablerade körskoleundervisningen”, skriver Fredrik Strelert.

Rött ljus för sunkiga könsroller i körkortsboken

"Män är aggressiva risktagare medan kvinnor är försiktiga säkerhetsberäknare." Är det det vi ska lära våra tonåringar 2015? Det undrar Fredrik Strelert.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Överallt blir vi matade med bilder som talar om för oss hur vi ska identifiera oss själva och människor i vår omgivning efter kön. Det kan vara i allt ifrån reklam till politiska propositioner, gemensamt för dessa är att de vilar på en gammalmodig syn om att kvinnor och män är två väsensskilda grupper.

Trots att vi är vana vid detta blev jag chockad när jag härom dagen gick på körskoleutbildningen Riskettan och fick könsstereotypa bilder nedtryckta så långt ner i halsen att jag tappade luften. Vår lärare berättade för oss med stor övertygelse att män och kvinnor har egenskaper som gör dem till väldigt olika bilförare. Läraren förklarade sedan att män är aggressiva risktagare medan kvinnor är försiktiga säkerhetsberäknare. När läraren sedan började prata om skillnaden i kvinnor och mäns hjärnor som en potentiell anledning till detta visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta. Inte en enda gång nämndes att skillnaderna kan vara en produkt av sociala strukturer och normer. Vad som gör detta sorgligt är inte en körskollärares konservativa verklighetsuppfattning utan det faktum att dessa åsikter är direkt hämtade ifrån körkortsteoriboken.

Jag tycker det är hemskt att en, för alla körkortstagare, obligatorisk utbildning propagerar dessa bakåtsträvande könsnormer. Vad som gör detta än värre är att de allra flesta deltagare på dessa utbildningar är unga kvinnor och män som håller på att bilda en uppfattning om hur världen ser ut. Men det som gör mig argast är inte att ungdomar matas med könsstereotyper, för det finns det så många exempel på. Det som gör mig argast är att Riskettan som en statligt etablerad utbildning borde ha någon form av genusmedvetenhet. Att reklam cementerar könsroller är synd men svårt att göra något åt kortsiktigt. Att en statlig utbildning ytterligare förstärker ojämlikheten mellan könen år 2015 är däremot inte värdigt ett land som ofta beskrivs som en föregångare inom jämställdhet. Aldrig hade vi tillåtit att våra kommunala skolor lär ungdomar att kvinnor och män i grunden är helt olika, därför borde vi inte heller tillåta detta i den statligt etablerade körskoleundervisningen. Mer genustänk i körskolan tack!