Debatt. .

2015-08-18 17:00
Birgitta Hambraeus Bild: Henrik Montgomery/TT
Birgitta Hambraeus

Regeringen bör återinföra kapitalbudgeten

Att skilja på drifts- och kapitalbudget borde vara lika självklart för staten som det är för företagen. Låna till utgifter för investeringar, så räcker skatten till driften och välfärden kan byggas ut samtidigt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sverige kan fortsätta den berikande utvecklingen till ett kosmopolitiskt land med folk som kommer från jordens alla länder, utan att det inkräktar på välfärden. Vi har råd att ge varje nyanländ vad som behövs för att bli en aktiv medborgare. Och vi får råd med en ökad offentlig sektor.

Finansminister Sträng avskaffade statens kapitalbudget. Anders Borg ville ha det så, eftersom det passade in i den nyliberala ekonomiska doktrinen med minskad offentlig sektor. Men Stefan Löfvens framtidsminister Kristina Persson menar att det är fel att alla statens utgifter klassas som konsumtion. Liksom i företagen bör statens investeringar betalas med lån, eftersom man har nytta av dem lång tid framöver.

Staten hade aldrig haft råd att bygga de norrländska vattenkraftverken om vi betalat dem med skattemedel ”krona för krona”. Staten lånade och lät det privata företaget ASEA (ABB) bygga maskinerna och nu ger kraftverken oss miljon på miljon årtionde efter årtionde.

Med en lånefinansierad kapitalbudget får den röd/gröna regeringen råd att investera tillräckligt för reparation av infrastrukturen. Rusta upp järnvägarna omedelbart och bygg nya!

Ett miljövänligt kretsloppssamhälle kan utvecklas skyndsamt. Eftersom den omställningen kräver stora arbetsinsatser, behöver alla jobba. Full sysselsättning kan åter bli det viktigaste målet för den ekonomiska politiken.