Debatt. .

2015-08-13 19:00

Ni kan inte ta Stonewall ifrån oss

Att använda sig av vita cis-män i besättningen av roller som borde tillhöra transpersoner och people of colour (POC) är att ännu en gång sudda ut rasifierade och transaktivisters historia.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ni kan inte ta Stonewall ifrån oss.

Vad är det som egentligen händer när ett krig uppstår och de som segrat tar sig rätten att skriva historien? Jo, de får rätten att manipulera historieförloppet för kommande generationer. De kan rentvå sig själva.

Resultatet: Vi lever i en värld där all historia vi matas med är vit. Vi får från tidig ålder lära oss att de kontinenter som invaderades i själva verket ”upptäcktes” och att  dom människorna som begick folkmord och förslavade våra förfäder var goda. Vi blev plötsligt ociviliserade och det var rätt åt oss, det var för det bättre  för ”om det inte var för kolonialismen så skulle ni ju inte ha den infrastrukturen ni har idag."

Vi tvingas fira dagar som "Columbus day" och vara tacksamma i november över hur pilgrimerna slaktade den amerikanska urbefolkningen.

Vi har från tidig ålder fått läsa om våra landsmän i skolan och fått en klump i magen pga hur de porträtteras. Men. Det är inte den vita mannen som är störst, bäst och smartast. Tvärt om.

Anledningen till att jag skriver det här är för att det nu har gjorts en film om Stonewall-upploppet. Filmskaparna har valt att porträttera  upploppet med hjälp av en vit homosexuell cis-man som huvudroll. Filmskaparna har valt att visa honom som personen som kastade den första gatustenen.

Att porträttera honom som hjälten är ett försök till att radera de riktiga hjältarna. Marsha P. Johnson och Sylvia Riviera. De är två hjältinnor som varken är vita eller cis. Det var dessa hjältinnor som kämpade, inte någon vit cis-snubbe som hette Danny.

Att använda sig av vita cis-män i besättningen av roller som borde tillhöra transpersoner och people of colour (POC) är att ännu en gång sudda ut rasifierade och transaktivisters historia.

Detta konstanta cis- och whitewashande av hbtq+-personers historia är ett av många skäl till att flera av oss inte kan eller vill känna tillhörighet till detta samhälle.
 
Vi kan inte låta vita fortsätta med den här typen av historieförfalskning. För vi, POC är helt fantastiska och har utfört hjältedåd. Låt dom inte ta även detta hjältedåd ifrån oss.